Design Lab S pimpar vårt photobooth!

Den kollektiva designstudion Design Lab S har engagerat barn mellan 9-13 år från Skärholmen att tillsammans skapa en "pimpad skärm" till Kodcentrums Photo Booth. På Almedalen kommer vi att ha premiärvisning!

Efter Teklafestivalen, där vi lät unga tjejer skapa sina egna Photobooth-appar med animerade effekter att lägga på webbkamerans bild, ville vi kunna visa upp dessa appar på ett roligt och effektfullt sätt. Vi bad Design Lab S i Skärholmen om hjälp - och resultatet blev ett spännande möte mellan digital och analog design!

Här är deras berättelse om hur de tog sig an uppdraget:

Photobooth-workshop med Design Lab S

Design Lab S är en kollektiv designstudio i Skärholmen. Med övertygelsen om att alla bör få chansen att utforma hur världen ska se ut och fungera vill Design Lab S verka för var och ens rättighet att uttrycka erfarenheter, upplevelser och perspektiv i form av estetiska avtryck i samtiden.

Sedan 2013 engagerar Design Lab S professionella designers och barn mellan 9 och 13 år i kollektiva skapandeprocesser. Tillsammans undersöker vi designprocesser, experimenterar med material och tillverkningstekniker, och utforskar nya estetiska uttryck.

Barnen som besöker Labbet bjuds in som jämlika medarbetare, med lika stor agens i designprocessen som professionella designers.

Uppdraget som vi fick från Kodcentrum var oerhört spännande. Våra unga kollegor är experter på att jobba med händerna, ”krocken” med det digitala väckte vår nyfikenhet. Vi tyckte också att erat sätt att arbeta var väldigt intressant.

Sist men inte minst, det gällde att ta fram ett nytt produkt, något som inte finns, det vill säga en ”skärm accessoar”, som fungerar för olika sort skärmar. Något som kanske blir en produkt i framtiden. Det finns kanske fler människor som letar efter unika skärmar, och ibland behöver en paus från det digitala.

Våra unga kollegor som tog ansvar för uppdraget arbetade med en tydlig bild på hur resultatet skulle bli. Detaljerna var i fokus, det skulle blir olika tema på olika delar och modulerna skulle kunna sätta fast på olika skärmar på ett enkel sätt.

Formerna inspirerades av olika undersökningar, bland annat en grupp barn från föreningen Somaliska Föräldrar Forum Skärholmen. En annan grupp fick uppdraget att ta fram detaljerna och spenderade mycket tid på koncept och form. Teamet som arbetade med utsmyckningen var både noggrant, kreativt och väldigt engagerat.

Modulerna kan också anpassas med hjälp av reservdelar. En specialanpassad låda togs också fram för att kunna transportera modulerna i. Den är inspirerad av ett fågelbo som en av våra stammisar skapade en lördag.

Vi hoppas att Kodcentrum är nöjda med resultatet. Det har varit väldigt utmanande, inspirerande och givande att få jobba med detta!

/Design Lab S

Text och bild: Alicia Donat

Föregående
Föregående

Om digitalisering i Almedalen

Nästa
Nästa

På Nördkollo som handledare