Meny

Meny

Välkommen som volontär

Just nu är intagning av nya volontärer pausad. Snart öppnar vi intresseanmälan för höstens volontärsuppdrag. Håll utkik här och på sociala medier!

Volontärerna är Kodcentrums förebilder och bidrar med tid och erfarenhet till våra olika verksamhetsområden: i våra fysiska mötesplatser kodstugor och barnhack, sajten Kodboken.se och vårt skolprojekt "Kodstart - kod i skolan". 

De flesta av våra volontärer är yrkesverksamma programmerare, men många är också studenter eller seniorer.

Det är volontärerna som kan förklara, ge sammanhang och introducera programmering och digitalt skapande med stöd av Kodcentrums pedagogiska upplägg. 

Kodcentrums kansli är beläget i Stockholm. Våra fysika mötesplatser finns i Göteborg, Linköping, Malmö, Skellefteå, Sundbyberg, Stockholm, Tensta, Umeå, Uppsala och Örebro. 

Vad krävs för att bli volontär? 

>> Att du har förståelse för grundläggande programmering och datalogi

>> Att du är beredd att lägga cirka 1h/vecka vid minst 2-3 tillfällen varje månad under en termin

>> Att du gillar din sysselsättning kopplat till programmering

>> Att du har pedagogisk erfarenhet eller ambition

>> Att du ställer du dig bakom vår värdegrund om alla barns lika värde och rätt till utbildning

Processen för att bli volontär

Så här går det till för att bli volontär hos Kodcentrum:

1. Du får läsa igenom vår Volontärpolicy som innefattar Volontärsöverenskommelse med etiska riktlinjer och uppdragsbeskrivning. 

2. Du behöver lämna ett utdrag från polisens belastningsregister, då vi jobbar bland barn och ungdomar, och samarbetar med skolor. Utdraget är gratis att beställa men kan ta tid att få skickat till sig.

Begäran om utdrag ur belastningsregistret finns här.

3. Du väljer vilket uppdrag du är intresserad av och var i landet och gör en intresseanmälan. Anmälan gäller för minst en termin.

Observera att intresseanmälan just nu är stängd.

4. Beroende på uppdrag inleds engagemanget med en obligatorisk volontärsutbildning. Därefter väljer du om du vill skriva upp dig som volontär!