Meny

Meny

Hej!

Tycker du att alla oavsett bakgrund borde ges möjlighet att få testa på att skapa med kod? Vi med! Som volontär hos Kodcentrum får du inspirera och peppa barn och unga mellan 9-13 år till programmering och digitalt skapande. Du blir också del av Kodcentrums nätverk, bestående av över 100 volontärer landet runt och partners som Spotify och Microsoft.

Behöver man ha någon speciell utbildning?

Allt som krävs är ett intresse för att skapa med kod och en vilja att inspirera och vägleda nyfikna barn och unga. Många volontärer hos oss arbetar med eller studerar programmering, men det är inget krav. Vi har också volontärer som är gymnasieelever och grundskolelärare med intresse för kod. Vi välkomnar dig med grundläggande förståelse för pedagogik, digitalt skapande eller kod.

Vad kan man göra som volontär?

Om du bor i någon av våra nio städer med Kodstugor kan du anmäla ditt intresse för att bli kodstuge-volontär.

I kodstugan utforskar du digitalt skapande och problemlösning tillsammans med barn mellan 9 och 13 år, med hjälp av pedagogiskt material från Kodboken.se. Vi använder oss av ett programmeringsspråk som är framtaget av det amerikanska universitet MIT och kallas Scratch, som riktar sig till barn och unga. Däremot behöver du inte ha förkunskaper i Scratch för att bli volontär hos oss! Volontärens roll är att visa vad som är möjligt att skapa med kod samtdigt och ge barn och unga en chans att träffa kodande förebilder i olika former.

Terminen inleds med en introduktion. Om du inte har möjlighet att delta då håller vi också introduktionsträffar löpande under terminens gång. Vi ser helst att du deltar 2-3 gånger i månaden för att lära känna barnen och skapa en kontinuitet. Kodstugepassen är 1,5 timme och hålls alltid efter klockan 17.00 (med undantag för för vår kodstuga i Tensta som börjar vid 16.00).

Det här låter ju som en bra grej! Hur gör jag för att bli volontär?

  1. Vi tror på att alla barns lika värde och rätt till en lustfyllt lärande. Som volontär hos oss ser vi att du håller med oss i våra värderingar. Läs igenom våra vägledande principer och etiska riktlinjer här.
  2. Tycker du som vi? Fyll i formuläret nedan och skicka efter ett registerutdrag från polisen här. Det tar ca 2 veckor att få och skickas obrutet till vårt kansli på Kodcentrum Fack 44, Norrsken House, Birger Jarlsgatan 57, 113 56, Stockholm.
  3. Vi hör av oss till dig, normalt sett inom en vecka. Du välkomnas du på ett intro där vi berättar mer om vår verksamhet och hur du kan bidra till att få fler barn att våga koda. 
  4. När vi tagit emot ditt registerutdrag och de uppgifter vi behöver är du redo för ditt första möte med barnen i kodstugan! Välkommen som Kodcentrum-volontär!

Om jag har inte har möjlighet att delta i en kodstuga, vad kan jag göra då?

Vi tar gladeligen emot annan typ av hjälp också! Vill du hjälpa oss att skapa nya uppgifter i Scratch, bidra med material till Kodboken.se eller till vårt projekt Kodstart? Mejla michaela@kodcentrum.se.

Kodcentrum söker även volontärer till enstaka barnhack. De hålls över dagen på plats hos Kodcentrums partnerföretag. Barn och unga tillsammans med en vuxen bjuds in till en heldag för att experimentera med kod och digitalt skapande. Deltagarna i barnhacket ges möjlighet att se hur en framtida arbetsplats inom tech ser ut samtidigt som de utmanas inom digitalt skapande av yrkesaktiva förebilder.

Datum och information om kommande barnhack hittar du här.