Meny

Meny

Hej!

Tycker du att alla oavsett bakgrund borde ges möjlighet att få testa på att skapa med kod? Vi med! Som volontär hos Kodcentrum inspirerar du barn och unga till att utforska programmering och digitalt skapande. Du blir en del av Kodcentrums nätverk bestående av över 100 volontärer landet runt och partners som Spotify, Microsoft, Informator, Sigma IT och Ericsson.

Vad kan jag göra som volontär?

Om du bor i någon av våra åtta städer med kodstugor kan du anmäla ditt intresse för att bli kodstuge-volontär. Du kan även engagera dig i vår sajt Kodboken.se eller som stöd för skolan!

I kodstugan utforskar du digitalt skapande och problemlösning tillsammans med barn mellan 9 och 13 år, med hjälp av pedagogiskt material från Kodboken.se. Vi använder oss av Scratch, ett programmeringsspråk som är framtaget av det amerikanska universitet MIT som riktar sig till barn och unga. Du behöver inte ha förkunskaper i Scratch för att bli volontär hos oss!

Volontärens roll är att vara en förebild och visa bredden i vad som är möjligt att skapa med kod utifrån olika intressen och yrkesroller. Vi ser helst att du har möjlighet att vara med 2-3 gånger i månaden för att lära känna barnen och skapa en kontinuitet.

Terminen inleds med en introduktion för volontärer. Om du inte har möjlighet att delta då håller vi också introduktionsträffar löpande under terminens gång. 

Om jag inte kan vara volontär i en kodstuga?

Vill du hjälpa oss att skapa nya uppgifter till Kodboken.se eller medverka i Koda i skolan för att stödja lärare och elever? Mejla vår pedagog lisa@kodcentrum.se.

Behöver jag ha någon speciell utbildning?

Många volontärer hos oss arbetar med eller studerar programmering, men det är inget krav. Vi har också volontärer som är gymnasieelever och grundskolelärare med intresse för kod. Vi välkomnar dig med grundläggande förståelse för pedagogik, digitalt skapande eller kod och som vill dela med dig av dina kunskaper. 

Det här låter ju som en bra grej! Hur gör jag för att bli volontär?

  1. Vi tror på att alla barns lika värde och rätt till en lustfyllt lärande. Som volontär hos oss vill vi att du håller med oss i våra värderingar. Läs igenom våra vägledande principer och etiska riktlinjer här.
  2. Fyll i formuläret här nedan och skicka efter ett registerutdrag från polisen här. Det tar ca 2 veckor att få och skickas till vårt kansli på Kodcentrum Fack 44, Norrsken House, Birger Jarlsgatan 57, 113 56, Stockholm.
  3. Vi hör av oss till dig, normalt sett inom en vecka. Du välkomnas till en introduktion då vi berättar mer om vår verksamhet och hur du som volontär bidrar till att få fler barn att upptäcka kod. 
  4. När vi tagit emot ditt registerutdrag och du fått en introduktion är du redo för ditt första möte med barnen i kodstugan! Välkommen som Kodcentrum-volontär!