Meny

Meny

Koda i skolan

Nyhet

Koda i skolan är ett pedagogiskt material för lärare i åk 4-6  som vill komma igång med programmering i skolan. Vi anordnar även lärarkodstugor och andra lärarfortbildande aktiviteter!

Programmering är nu inskrivet i läroplanen, som en del av matematik- och teknikämnet så väl som en del av digital kompetens i övriga skolämnen.

Därför har vi tagit fram Koda i skolan, ett lektionsupplägg kopplat till skolämnen så som matematik, teknik, svenska, samhällskunskap och musik för årskurs 4-6. Materialet är baserat på uppdrag från svenska IT-företag där eleverna får hitta på idéer och programmera egna digitala berättelser, spel och enklare program.

Koda i skolan är en introduktion för er som är nya till programmering. Vi använder oss främst av blockprogrammering i Scratch (läs mer om Scratch och GDPR här), men även andra kodarverktyg för enklare textprogrammering så väl som datorfria lekar och övningar!

Du hittar materialet på Kodboken.se under Koda i skolan.

Lärarworkshops och seminarier

Kodcentrum arrangerar lärarträffar och medverkar även i konferenser för lärare. Här är höstens datum:

  • SETT Syd, Masterclass med Skolverket "Introduktion till programmering inom digital kompetens" den 18 oktober
  • Internetdagarna: talare i programmet "Skolan digitaliseras - vad lär sig eleverna?" den 19 november - se presentationen på Internetdagarnas hemsida
  • Hour of Code lärarhack onsdag 5 december på Microsoft i Kista, Stockholm
  • Hour of Code lärarhack torsdag 6 december på Sigma på Lindholmen, Göteborg 

Film producerad av Myrén Film AB. 

Lärarkodstugor

Under 2018 har vi pilottestat lärarkodstugor i Göteborg, Stockholm och Uppsala där lärare i åk 4-6 får utforska lektionsupplägg med programmering tillsammans med våra volontärer med lång erfarenhet av att introducera barn till programmering och digitalt skapande. Projektet finansieras med stöd av Jacob Wallenbergs Stiftelse och vi samarbetar med Stockholm stad, Spotify, Programmeringscenter på Uppsala Universitet, Uppsala kommun och Center för Skolutveckling i Göteborg. 

Nyhetsbrev

Vill du ha mer tips och inspiration anmäl dig till vårt nyhetsbrev Koda med barnVi finns även på Facebook som @kodcentrum och med gruppen "Koda i skolan".