Meny

Meny

Koda i skolan och lärarkodstugor

Nyhet

Koda i skolan är ett pedagogiskt material för lärare i åk 4-6  som vill komma igång med programmering i skolan. Vi anordnar även lärarkodstugor, lärarhack och workshops!

Programmering är nu inskrivet i läroplanen som en del av matematik- och teknikämnet så väl som en del av digital kompetens i övriga skolämnen.

För att underlätta för lärare har vi tagit fram Koda i skolan, ett lektionsupplägg kopplat till skolämnen så som matematik, teknik, svenska, samhällskunskap och musik för årskurs 4-6. Materialet är baserat på uppdrag från svenska IT-företag där eleverna får arbeta kreativt med programmering och digitala verktyg.

Vi använder främst av blockprogrammeringsverktyget Scratch (läs mer om Scratch och GDPR här), men även andra kodarverktyg för enklare textprogrammering så väl som datorfria lekar och övningar!

Du hittar materialet på Kodboken.se under Koda i skolan.

Film producerad av Myrén Film AB. 

Lärarkodstugor

I höst startar fyra lärarkodstugor för lärare i åk 4-6 som vill få en introduktion och utforska programmering tillsammans med volontärer som har lång erfarenhet från våra kodstugor för barn.Vi kommer att finnas i Göteborg, Lund, Stockholm och Uppsala

För anmälan och mer information - läs här!

Lärarkodstugan genomförs med stöd från Jacob Wallenbergs stiftelse och Stockholms stad och i samarbete med Uppsala kommun, Lunds kommun, Center för Skolutveckling i Göteborg samt Coder Dojo Lund och Ideon Science Park i Lund. Vill du veta mer om hur din kommun kan starta en lärarkodstuga? Kontakta Lisa Söderlund för information!

Lärarworkshops och seminarier

Kodcentrum arrangerar lärarhack och workshops och medverkar även i konferenser för lärare. Under hösten deltar vi på:

  • Gyllene Hacket i Stadshuset, Stockholm 17 september (anmälan sker via Stockholms stads utbildningsplattform)
  • Sett Syd i Malmö 17 oktober - läs mer här

Nyhetsbrev

Vill du ha mer tips och inspiration? Anmäl dig till vårt nyhetsbrev Koda med barnVi finns även på Facebook, Twitter och Instagram som @kodcentrum och med gruppen "Koda i skolan" på Facebook.