Meny

Meny

Kodboken.se – för dig som är nyfiken på kod

Kodboken.se är sajten för dig som vill komma igång med programmering och digitalt skapande i skolan eller på fritiden.

Kodboken.se är en digital tjänst från Kodcentrum som är helt gratis att använda. Sajten vänder sig till barn och unga så väl som föräldrar, lärare och pedagoger som vill introducera barn till programmering och digitalt skapande.

På sajten finns allt pedagogiskt material som vi använder i vår verksamhet. Vi använder främst ett programmeringsspråk som heter Scratch, där du bygger upp koden med visuella block likt ett pussel, och vi har tagit fram uppgifter som visar hur du kan skapa spel, berättelser, program och musik!

På sajten hittar du även Koda i skolan, ett nytt läromedel som ska göra det enkelt för lärare att komma igång med programmering tillsammans med sina elever. Här finns praktiska lektionsupplägg med datorfria lekar och övningar, samt uppgifter till digitala verktyg där eleverna får uppdrag att skapa egna digitala berättelser och musikprogram.

Tillsammans med EdQu har vi tagit fram ett digitalt läromedel som finns tillgängligt via Kodboken.se och på EdQus läromedelsportal. I korta avsnitt under samlingsnamnet Fatta koden på Kodboken.se ges vardagsnära förklaringar och exempel på vad datalogiskt tänkande, programmering och digital kompetens innebär. EdQu kan elever och lärare utmana och öva sin förståelse efter att ha jobbat med övningarna och teoriavsnitten på Kodboken.se.

På sajten kan du dessutom ladda ner bilder från kända tecknare och hitta annat material som är fritt att använda till dina egna projekt. Vi tipsar om spel, appar och webbsidor som lär dig mer om programmering. 

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev "Koda med barn" om du vill få nyheter från Kodboken.se och andra tips på hur du kommer igång med programmering och digitalt skapande med målgruppen barn och unga.