Meny

Meny

Digi5

Blogginlägg

Kvinnor är en minoritet inom teknikens värld och den digitala sfären speglar långt ifrån samhällets demografi. Som ett led i förändringsarbetet bjöd Nox Academy och DataTjej anordnar eventet Digi5 på Epicenter som riktar sig till tjejer och icke-binära i alla åldrar som är intresserade av digitalt skapande och programmering. När de frågade om vi ville vara med så sa vi självklart ja!

Kodcentrums volontärer för dagen var dessa härliga kodhjältar från kodstugorna i Stockholm och Uppsala.

Under Digi5 erbjuds deltagarna att testa på olika digitala tekniker, programmeringsspråk och inspirationsföreläsningar. Då målgruppen är 0-99 år siktade vi på att erbjuda en bredd av aktiviteter som passar alla.

Mor och dotter skapar pärlhalsband med ASCII-kod.

På vår station har man kunnat utmana sin kompis i att spela Robotrace, leka den datorfria leken Robotkompis, testa att programmera sprajtar i Scratch på tre olika svårighetsnivåer, skriva hemliga meddelande med ASCII-kod och pärla armband med Ettor och Nollor.

Robotrace med MakeyMakey.

Till vår förvåning har alla stationer varit lika populära men den kanske klurigaste stationen av alla var Robotkompis. Det datalogiska tänkandet känns inte alltid så logiskt och när man väl kommer på hur man ska göra är det svårt att inte jubla rakt ut!

Volontären Rebecca visar mor och dotter hur man skapar spel i Scratch.

Jag kan inte helt sätta fingret på det, men det är någonting alldeles särskilt med separatistiska event som riktar sig till bara tjejer – en sak är i alla fall säker – teknik är precis lika mycket till för tjejer som för killar oavsett ålder eller intresse.

Andra organisationer på plats var: HelloWorld!, Datatjej, Kodcentrum, Soundtrap, Dagens Nyheter och Imagilabs.