Meny

Meny

Framtidsmusik på årets Teklafestival

Nyhet

Kodcentrums workshop på Teklafestival

Årets Teklafestival på KTH drog 400 tjejer mellan 11-15 år som testade allt från digital musikproduktion till att visionera om framtidens smarta teknik. På Kodcentrums workshop skapades framtida musikspelare med kod!

I lördags, den 22 april, var det dags för Teklafestival för tredje året i rad. Tekla är Robyns teknikfestival som arrangeras av KTH och där ideella organisationer och företag inom IT och tech samlas för att inspirera tjejer till att skapa med teknik och programmering. 

Teklafestival
Teklafestivalen inleddes med Popkollos uppvärmningsövningar.

Kodcentrum var på plats precis som förra året, denna gång på temat framtidens musik! Deltagarna fick spåna idéer för hur musikspelare i framtiden skulle kunna se ut och fungera med hjälp av sensorer och smart teknik, och därefter programmera en digital prototyp i Scratch. 

Workshopen inleddes med en kreativ idéövning: Vad händer om du kombinerar en streamingtjänst för musik som Spotify med en kudde och en ljussensor? Eller med ett par sneakers och en hastighetsmätare? Vad skulle du själv vilja kombinera för prylar och sensorer för att skapa en musikspelare som passar dig?

Musikspelare kodad i Scratch

Bland idéerna fanns ett paraply som spelar olika musik om det regnar eller är sol ute, ett musikplåster som spelar olika musik beroende på om du har ett sår eller om det har läkt, och ett par orienteringsskor som spelar peppig eller lugn musik beroende på om orienteraren springer eller står stilla och behöver fokusera och tyda kartan.

Deltagarna kodade sina musikspelare i Scratch utifrån en variabel som angav det som den tänkta sensorn skulle mäta, till exempel stå stilla/springa, ljust/mörkt, glad/ledsen. Beroende på om värdet var sant eller falskt, 1 eller 0, spelade musikspelaren alltså musik som passade till just den situtationen! 

Här kan du prova de framtida musikspelare som skapades i Scratch.