Meny

Meny

Girls in ICT på Microsoft

Blogginlägg

Foto: Jessica Berglund

Igår hölls eventet Girls in ICT på Microsofts kontor i Akalla och en härligt gäng sprudlande unga tjejer kände in kontorets alla lokaler, träffade kvinnliga medarbetare och inspirerades i digitalt skapande om framtidens yrken och arbetsplatser.

- Undrar om det finns tjejer som jobbar här ens? Typ ingen?

En av dagens deltagare tittar sig fundersamt omkring när gruppen slussas genom en stor samling män i kostym på entréplan som alla livligt och högljudt pratar i lokalen om teknik och digitala lösningar. Gruppen av unga tjejer från Enbacksskolan i Tensta har hamnat mitt i en teknikkonferens, men glider glatt genom lokalen i samlad tropp upp på övervåningen, in i de låsta kontorsdelarna. Här möts de av tjejer - flera stycken - som alla jobbar på Microsoft.

Foto: Jessica Berglund

En efter en presenterar sig medarbetarna, vad deras titlar är på engelska och utmaningen i att försöka översätta dem på svenska. Vad de gör och vad de studerat på gymnasiet och högskolan. Medarbetarna pratar om att det inte var självklart för dem alla att de skulle jobba med teknik, en har faktiskt tidigare varit sjöman innan hon sadlade om.

Foto: Zainab Abduljalil

Sedan är det dags för en rundtur i kontoret, där varje del är designad för att vara inspirerande skapa en skön arbetsplats för alla. Våningsytorna heter saker som Hamnen och Flygplatsen. Man får sätta sig vart man vill och det verkar inte finnas några papper - det papperslösa kontoret. Tjejerna inspireras av golfrummet, slappar på roliga snurrstolar och hittar även en gunga! Några av tjejerna konstaterar att de absolut ska jobba på Microsoft sen och undrar vart man anmäler sig.

Ellen Hagstrand på Microsoft presenterar olika verktyg och mjukvara som Microsoft bygger, där Minecraft ger glad igenkänningsfaktor. Begrepp som "molnet" och "molntjänster" beskrivs och deltagarna får i uppgift att jobba två och två med en presentation av vad som är deras drömyrke, hur de tror en framtida arbetsplats ser ut, eller beskriva en teknisk uppfinning de tror finns i framtiden. Deltagarna kör igång och kastar sig in ett i för dem nytt program med presentationsverktyget Sway.

Foto: Jessica Berglund

Några funderar om inte framtidens arbetsplats har lyxinredning med pool, helikopterplatta och skön inredning? Andra drömmer om att jobba på katthem då katter är så gulliga eller bli lärare då hon älskar matte. Två tjejer presenterar att framtiden kommer ha massor av robotar som kommer hjälpa oss på kontoret och hemma - och vi bjuds på ett rafflande Youtube klipp med dansande robotar till dunkande Gangam style.

Dagen avslutas med att deltagarna nöjt konstaterar att Microsoft verkar coolt och vi har fått höra av skolan att de pratar om det även idag. Och som en av tjejerna snabbt konstaterade i sin presentation:

- I framtiden kommer det vara lika många tjejer som killar på arbetsplatsen!

 

Våra barnhack är mötesplatser där barn och unga under en halvdag får utforska programmering och digitalt skapande i en professionell kreativ miljö på ett företag. Yrkesverksamma programmerare och utvecklare från det företag som står värd för barnhacket delar med sig av sina kunskaper och visar den digitala världens möjligheter genom Kodcentrums pedagogiska plattform Kodboken.se.