Meny

Meny

Häng med på skattjakt!

Blogginlägg

Bilder: Kodcentrum, EU Code Week. 

Snart är det dags för kodarveckan och vi hoppas att ni hänger med på spännande äventyr bland koordinater och kod - för nu blir det skattjakt! 

EU Code Week pågår 7-22 oktober och är en ideellt samordnad aktivitet där nästan en miljon människor i över 50 länder deltar. Den officiella utmaningen i år är en skattjakt med kodaruppdrag som du kan göra med mobiltelefon och QR-kodläsare.

"Learning to code helps us to make sense of how things work, explore ideas and make things, for both work and play. What’s more it helps us to unleash our creativity and work collaboratively with wonderful people both near us and all over the world." - EU Code Week

Kodboken.se lanserar vi två nya uppdrag på tema skattjakt för att fira kodarveckan, en Scratchuppgift som heter "Jakten på nyckeln" och en datorfri lek - en skattjakt med papper och penna! Båda uppdragen går ut på att hitta skatter med hjälp av koordinatsystem. 

På den svenska Facebooksidan för EU Code Week kan du få nyheter om vad som händer i Sverige och du kan se alla världens aktiviteter på en interaktiv karta. Vill du arrangera en egen aktivitet kan du även registrera den på Code Weeks karta. Om du vill få instruktioner för hur du sätter upp en skattjakt där du bor, kan du höra av dig till EU Code Weeks svenska ambassadörer


God jakt önskar vi på Kodcentrum!

Lisa Söderlund
Projektledare för pedagogik och kommunikation

x-koordinaten

Koda en skattjakt i Scratch

"Jakten på nyckeln" är en Scratchuppgift där du får hitta på och programmera ditt eget skattjaktsspel. Spelaren ska leta efter skatten genom att gissa på koordinater för X och Y i spelet. Du kan skapa ledtrådar för att göra det lättare! Uppgiften hittar du här.

Axel

Hitta skatten i koordinatsystemet

Det här är en variant på leken "Sänka skepp" där du och din kompis ritar upp varsitt koordinatsystem på ett papper och placerar ut skatter som den andra ska leta efter genom att gissa på koordinatpunkter. Allt ni behöver är papper och penna! Instruktion hittar du här.

karta

 

Sätt din kodaraktivitet på kartan!

Vill du arrangera egen skattjakt eller någon annan aktivitet som har med programmering att göra - där du bor? Sätt din aktivitet på EU Code Weeks karta och bli en del av en årlig världshändelse! Kartan hittar du här.