Meny

Meny

Vinnare i Kodutmaningen får en imagiCharm  

Blogginlägg

imagiCharm är hårdvaran som företaget imagiLabs har utvecklat. imagiLabs är en tech-startup, driven av kvinnor, med fokus på att öka mångfalden inom programmering och IT-utveckling. Deras stora mål är att få fler tjejer och ickebinära barn att upptäcka hur kul det är att koda. Ungdomarna lär sig då koda i appen imagi, som företaget utvecklat. Man kan sedan visa upp sina skapelser med  sin imagiCharm.  imagiCharm från imagiLabs

– I appen lär du dig koda med Python utan att du egentligen märker att du kodar, det känns mer som att du spelar ett spel, säger Nadia Garfunkel, Partnership Manager på imagiLabs. Genom appen kan du  styra din imagiCharm, vars utseende många beskriver som en modern Tamagotchi. I appen kodar du vad som ska visas på imagiCharmens skärm. Därefter kan imagiCharmen användas som en accessoar, man kan också hänga upp den som dekoration i till exempel julgranen, vilket många gör.  

Vad skiljer imagiLabs och imagiCharm från liknande läroverktyg?  

imagiLabs har tagit fasta på att kodning ska vara en social och kreativ aktivitet, av den enkla  anledningen att det attraherar unga kvinnor och tjejer. Interaktionen, att du kan koda tillsammans  med en vän, och möjligheten att du genom imagiCharm kan visa upp det du har programmerat gör  att tjejer tenderar att fastna för verktyget.   

– Men många killar fastnar också för det, och alla är välkomna i imagiLabs, även om det är tjejer som vi vill  nå i första hand, lägger Nadia till.  

Varför Kodutmaningen och Kodcentrum?  

imagiLabs är ett svenskt företag som jobbar med världen som målgrupp. Det finns många unga  tjejer i Sverige som de inte har nått ut till än och därför såg de en bra möjlighet att nå ut till flera  genom att samarbeta med Kodcentrum och sponsra Kodutmaningen. Målen för Kodcentrum och  imagiLabs liknar också varandra, då båda vill se en större mångfald och har barn i åldern 8-13 år som våra främsta målgrupper.  

Varför är det så viktigt att lära sig koda?  

Nadia ger ett svar för företaget och ett ur sitt personliga perspektiv.  

Företaget imagiLabs ser att programmering och teknisk kompetens kommer att vara viktigt inom de flesta yrkesområden i framtiden. Då hälften av befolkningen måste tycka att det finns något intressant och roligt med att koda för att vi ska täcka behoven av utvecklare och få in mångfalden i framtidens IT-system. Det finns inte  tillräcklig med saker som är för kvinnor, av kvinnor och testat av kvinnor idag, en förändring är nödvändig.  Flickor kodar Python

Nadia personligen säger att hon hade varit på en helt annan plats idag om hon hade introducerats  och lärt sig koda när hon var yngre. Att möjligheterna lyfts är viktigt för att alla ska kunna hitta sin  plats i den digitala framtiden menar hon.  

Kodcentrum kan inte annat än att hålla med och ser fram emot att någon av våra deltagare i  Kodutmaningen kommer att vinna en av imagiLabs fina imagiCharms. Vi är så glada att ha imagiLabs  med och sponsra Kodutmaningen. 

Vinster från imagiLabs 

Vinnaren i kategorin mest inkluderande idé i den publika tävlingen vinner en imagiCharm. Den vinnande skolklassen får en workshop med imagiCharm och andra till femte plats vinner kul lektionsmaterial för kreativa lektioner med programmeringsspråket Python.