Meny

Meny

Familjehack på Inferno Online

Blogginlägg

Som en del av Stockholms kulturfestival anordnade vi igår ett familjehack där 30 barn och ett 20-tal föräldrar deltog på Inferno Online i Stockholm. Förutom att introducera barn till programmering var syftet att att förena barn och föräldrar genom intresset för digitalt skapande samt att ge föräldrarna en djupare förståelse för barns digitala vardag.

Ögonen riktigt lyser på både barn och föräldrar när de kommer in på Inferno Online. Världens största gaming center, det liknar ingenting man sett tidigare med sina oändliga rader av datorer och mystiska ljus. Om man inte hade en klocka skulle det vara svårt att veta om det är dag eller natt och det är precis det som är charmen med Inferno Online. 

Hacket inleddes med ett inspirerande samtal med e-sport profilen Fredrik Jaegarn Andersson, som bland annat tävlat i Counter-Strike 1.6, kommentator på SVT E-sport och tränar mycket cross-fit. Vi frågar Fredrik vad hans bästa tips är till barn och unga som drömmer om att bli bättre på datorspel och kanske till och med tävla i det.

- Många tror att det handlar om att spela så mycket som möjligt men jag skulle säga att det inte är så. För att prestera bra och vara en bra lagspelare krävs både mental och fysisk träning. Och skippa kost som innehåller mycket socker och ger falska dopaminkickar, säger Fredrik.

När barnen går vidare för att få en introduktion i Scratch kör Kodcentrums generalsekreterare, Disa Jernudd, en genomgång av Surfa Lugnts “8 råd till vuxna - om delaktighet i barns vardag online”. Här pratar vi bland annat om hur viktigt det är att prata om nätet på samma sätt som vi pratar om hur dagen har varit i skolan och att vi som vuxna behöver kunna sätta gränser, även om vi blir sedda som “the bad guy” ibland. 

- Det är bra att sätta gränser, men det är även viktigt med gemensamma regler och att vi som vuxna föregår med gott exempel och inte sprider vidare saker som exempelvis kan uppfattas kränkande av någon annan, säger Disa. 

När barnen har kommit igång med Scratch sluter föräldrarna upp vid datorerna. Till sin hjälp har barnen 15 volontärer som allihop arbetar med programmering på ett eller annat sätt. Frågorna haglar kors och tvärs, föräldrar kliar sig i huvudet och försöker förstå och förklara vad de där blocken på skärmen betyder. Några läser instruktionerna noga och skapar ett rymdspel exakt utifrån instruktionerna de har framför sig. Andra frångår instruktionerna helt, låter kreativiteten flöda och skapar katter som kan kasta eldklot och rymdraketer som jagar hundar.

- Oh pappa, snälla, snälla, kan vi komma hit igen, det här var det roligaste jag har gjort, säger ett av barnen när de tar en paus från kodandet.

- Ja men kanske det, svarar pappan leende. 

Pojken gör en segergest, ungefär som en fotbollsspelare som gjort mål, och utbrister YEEES! Precis så känner vi också när vi säger hej då till de sista deltagarna, det här var ett fantastiskt lyckat familjehack.