Meny

Meny

Kodande tjejer på besök i framtiden

Nyhet

Microsofts huvudkontor fick igår finbesök i form av Girls Code, en grupp elever från Mälarhöjdens skola som vill lära sig mer om teknik och programmering. Girls Code visade upp egengjorda spel, fick ställa frågor till Microsofts anställda och testa på nya verktyget Sway.

undefined

15 tjejer från i IT-gruppen Girls Code från Mälarhöjdens skola hälsade igår på hos Microsofts huvudkontor i Akalla. Initiativtagare till gruppen är lärarna Jannike Kohinoor och Åsa Colliander-Celik. De ser det som centralt att peppa tjejer att intressera sig för programmering och IT.

- Vårt samhälle utgörs till stor del av IT och därför är det viktigt att tjejer i samma utsträckning som killar väljer tekniska yrken och lär sig att programmera. Annars riskerar det att bli en demokratisk obalans. När pojkar och flickor är unga är skillnaden inte särskilt stor när det gäller ny teknik. Skillnaderna blir istället märkbara när tjejer börjar högstadiet, säger Jannike Kohinoor.

undefined

undefined

Besöket på Microsoft inleddes med en rundvandring i företagets kreativa lokaler och därefter fick eleverna ställa frågor till fem kvinnor med olika yrkesroller på Microsoft. Det handlade om allt från utbildning och motivation till yrkesvalet, till hur det är att vara kvinna i en mansdominerad bransch. Girls Code berättade i sin tur om varför de valde att gå med i IT-klubben och om deras projekt där de skapat spel och 3D-design. Några av spelen visades stolt upp för en imponerad publik.

undefined

Kvällen avslutades med att deltagarna fick testa på nya presentationsverktyget Sway. Microsoft utmanade gruppen att ta fram nya teknologiska lösningar som sedan presenterades med hjälp av Sway. Girls Code var snabba på att spåna fram innovativa lösningar som att använda GPS till att hitta hästar som springer bort under hästträning och att använda VR-teknik i gymmet för att kunna uppleva nya spännande miljöer på löpbandet.

Från Kodcentrum var pedagogen Lisa Söderlund med och hon tror på att det är viktigt att introducera yrkesverksamma förebilder för barn och unga:

- Det är fantastiskt roligt att få arrangera en sådan här träff där en mindre grupp unga tjejer möter kvinnliga förebilder och tillsammans pratar om vilka möjligheter som finns. Kanske får de upp ögonen för jobb som de kanske inte visste fanns och möjligheter som de inte trodde var för dem. Vi är glada att Microsoft bjuder in till sådana viktiga möten, säger Lisa Söderlund.