Meny

Meny

Kodcentrum med Datatjej

Blogginlägg

Det pratas mer och mer om programmering. Det finns kodstugor där tjejer och killar kodar tillsammans, vilket är jättebra. Men vi hör ofta att det finns en osäkerhet hos tjejer, att de inte är lika bra på datorer som killar.

Med bakgrund i det skapade vi evenemanget Koda med DataTjej, ett separatistiskt event för tjejer. Vårt mål var hela tiden att få unga tjejer mer intresserade för digitalt skapande och programmering. Första omgången av Koda med DataTjej ägde rum i januari och då intresset var så stort bestämde vi oss för att köra ännu en omgång under våren. Denna gång blev det ett samarbete mellan Kodcentrum och DataTjej - Kodcentrum med DataTjej. 

Nu har våra tre träffar ägt rum, och det absolut roligaste med träffarna har varit att få träffa peppade tjejer som nyfiket vill utforska programmering tillsammans med andra. Under träffarna har de fått fria händer att få utforska och skapa, med kreativiteten på topp. 

 

- Jag tycker att det är härligt att se glädjen när de upptäcker att de själva kan bestämma vad som händer i spelet/programmet de skapar. Men även när de lyckas hitta buggen och förstår vad som blivit fel, säger Emelie Eriksson. 

Under träffarna har deltagarna fått programmera egna spel/ program i Scratch. De har också fått prova olika digitala tekniker som VR samt robotarna Ozobot, Dash och Sphero SPRK+. De har även testat programmeringsspel i Code.org och Lightbot. Det tjejerna tyckte var roligast var VR-tekniken. 

 

Nu stundar sommarlov och sedan en ny omgång av kodstugan i Skellefteå till hösten. Om ditt barn är intresserad av kodstugan kan du göra en intresseanmälan här

Skrivet av Emelie Eriksson, volontär för Kodcentrum i Skellefteå

Foto: Alla fotografier är lånade av DataTjej