Meny

Meny

Kodcentrum på Gröna Lunds stora scen

Blogginlägg

Det är inte var dag man får stå på Stora scenen på Gröna Lund, men i lördags intog Kodcentrum tillsammans med ett robot-team från Ericsson scenen. Vårt mål var att introducera så många barn som möjligt, av de över 7 000 besökarna, till kodning och datalogiskt tänkande.

Personal från Kodcentrum och Ericsson på Gröna Lund.

Regnet strilade ner mest hela tiden, men det var full aktivitet på Gröna Lund vart man än tittade och inte minst hos oss. Det spelades Bug Race som man kan skapa själv i Scratch och flera barn experimenterade med farten. Man kunde tro att alla ville få skalbaggen att gå snabbare på banan, men icke, att styra i snigelfart kan också vara klurigt. Flera av våra besökare som kom till oss  två och två utmanade varandra i Bug Race och tävlade om vem som först kunde få sin sprajt att ta sig runt banan utan att hamna i gräset.

Bug Raceutmaning på stora scen på Gröna Lund.

När vi frågade en pojke om han hade kul, svarade han:

-Det första jag kommer att göra när jag kommer hem är att fortsätta med Scratch! 

Det måste vara ett tecken på att vi fick honom intresserad.

Eftersom vi stod på Stora scen var det passande att bjuda på musik som dock kanske inte var så vacker, men våra banan- och skedpianon skapade med Scratch och Makey Makey gav ifrån sig massa ljud och i kombination med skratten lät det riktigt bra överlag.

Banan- och skedpiano med Makey Makey. 

Trots det grå vädret var det en hel drös med tålmodiga barn som skrev sina namn med ettor och nollor, svarta och vita pärlor, för att skapa fina armband. Det kändes som att flera gärna suttit i timmar och pysslat. Några av kreatörerna tog med sig lappen med ASCII-koden hem för att låta sina föräldrar försöka lista ut vad de skrivit. Verkligen ett toppensätt att introduceras till binär kod och flera nappade på att ladda ner övningen ’skriv din egen hemliga kod’ från kodboken.se när de kom hem och ta med sig till skolan för att visa.

Barn pärlar sina namn i Ascii-kod, med hjälp av svarta och vita pärlor.

På tal om skola fick vi under dagen besök av en lärare som överöste oss med frågor om var hon kunde hitta bra material för att få in programmering och digitalt skapande i sitt klassrum. Såklart tipsade vi om Koda i skolan, men hon tog även chans på plats att testa själv och kände att det kan bli riktigt roligt i klassrummet med eleverna.

Tiden räcker ju aldrig riktigt till, men några av datorerna stängde av sig precis när det var dags att packa ihop vilket gjorde det lättare för oss på plats att slita barnen från kodande, spelande och pysslande för att ge sig ut bland åkattraktionerna igen.

Alltid en fantastisk upplevelse för oss på Kodcentrum att tillsammans med volontärer få dessa dagar när vi träffar barn och vuxna och får en möjlighet att lyfta vårt mantra att Alla kan koda!