Meny

Meny

Kodcentrum på Lyckliga Gatorna

Blogginlägg

Vi på Kodcentrum fick avsluta förra veckan med att köra ett öppet hack i Sveaparken i Katrineholm på Lyckliga Gatorna. Vi möttes av många skratt, glada tillrop och djup koncentration hos både gamla och unga när de fick prova på spel, kodpyssel och spela digitalt fruktpiano. En eftermiddag som vi hoppas väckte intresset för programmering och digitalt skapande genom lek.

 

Vår plats i Sveaparken under dagen.

Lyckliga Gatorna är ett projekt som drivs av Katrineholms kommun och erbjuder gatufester som är öppna för alla, samt kostnadsfria fritidsaktiviteter för barn och unga. Målet är att ge barn och unga en känsla av delaktighet, möjlighet att skapa goda relationer till vuxna och ge trygga platser att tillbringa fritiden på.

 

Kommunen bjuder in till Lyckliga Gatorna den 30/8.

Kodcentrum var med på inbjudan från AWS och delade tält med Mattecentrum som bjöd på roliga mattekluringar.

Vår medverkan gav oss en fantastisk möjlighet att bidra med vår kunskap och samla energi från den entusiasm vi möttes av. Runt våra bord var det ett konstant flöde av människor i alla åldrar som stannade till och provade på vad vi hade att erbjuda – robotkompis, utmana varandra i robotrace med Makey Makey, spela fruktpiano och skapa pärlarmband med egna namn i ASCII-kod.

Besökare provade på att pärla armband med sina namn i ASCII-kod.

 

Vi förundrades över barnens tålamod då det pusslade sig fram med att identifiera ettor och nollor i form av svarta och vita pärlor och pärla armband ståendes mitt i en livlig miljö. Och, robotrace fångade även en hel del vuxnas uppmärksamhet som först trevande testade, men sedan hade svårt att slita sig innan de lyckats få någon av robotarna, #Else eller #While, att ta sig i mål utan att springa ut på gräset, för då började roboten om från start igen. Både kämpaglöd och tävlingsanda kom fram, men främst high fives och glada tillrop.

 

Besökare utmanar varandra i Robotrace med Makey Makey kontroll. 

 

Våra bord var bara en liten del av en miljö som skapats med soffor, lampor, fåtöljer, och pallkragar täckta av mattor som ställts ut runt om i parken för att skapa naturliga mötesplatser. På scenen kunde man lyssna på teaterframträdande, skildringar av Katrineholmsbor, lokala musiktalanger och som pricken över i:et ett framträdande av Cherrie. Och, var man hungrig kunde man få sitt sockerbehov fyllt med gratis sockervadd, men också otroligt god mat som serverades av Mika – Mat och migration i Katrineholm. Maten var fantastisk, men jag skulle betalat 20 kronor bara för det positiva bemötande man fick av mat-teamet.

 

Full aktivitet på våra stationer.

När vi packade ihop vårt pick och pack på kvällskvisten var det fortfarande full fart i parken och vi kan verkligen bara tacka för att vi fick vara del av denna festival och hoppas på en möjlighet att få komma tillbaka till Katrineholm med några av våra aktiviteter för att stötta det lokala arbetet med programmering och digitalt skapande.

 Artikel från Katrineholms-Kuriren om festivalen hittar du här.