Meny

Meny

Västeråshacket

Blogginlägg

Den 24 september packade vi våra väskor och åkte till Västerås för att genomföra ett barnhack tillsammans med ABB och Expectrum.

Under dagen fick vi möta ett 60-tal förväntansfulla elever från Rösegårdsskolan, med mycket spring i benen. Det löste vi så klart med att testa på både Robotkompis och Makey Makey i pausen.

- Hallå, är det paus snart, frågar en kille i hoodie. Nu har jag använt min hjärna så mycket att jag måste fylla på den med energi igen.

Vi hann även med att träffa ABBs Fredrik Sandvik som till vardags är ingenjör och arbetar med utvecklingsprojekt för automatiserade hamnkranar. Västeråshacket var hans debut som volontär för Kodcentrum och att få dela med sig av sitt teknikintresse gav mersmak.

- Det är väldigt kul att få sprida glädjen kring digitalt skapande, och barnen är väldigt ivriga att lära sig och att snappa upp logiskt tänkande, säger Fredrik Sandvik.

På bilden ser vi Fredrik Sandvik längst ut till höger.

Programmering är ett arbete som kräver mycket koncentration och framförallt ett riktigt bra teamwork. Genom att programmera i par kan man slå sina kloka huvuden ihop och samtidigt ha två par ögon som granskar koden. Det var precis det vi gjorde med Rösegårdseleverna och för vissa par gick det smidigare än för andra. Parprogrammering handlar främst om kommunikation och att ha tillit till varandra, annars är det svårt att skriva kod.

- Du… jag kan faktiskt det här men han lyssnar inte på mig, säger en frustrerad tjej som sitter med armarna i kors och tittar på mig. Jag har förklarat flera gånger hur vi ska skriva koden men ändå gör han inte som jag säger.

Efter lite snack om hur viktigt det är att båda får ta plats i en parprogrammering får hon äntligen testa att skriva in sin kod i Scratch skriptruta.

- Men va? Det blev ju rätt ju! Hur kunde du veta allt det där, utbrister killen förvånat.

Jag smyger ifrån bordet och ser hur tjejen ivrigt börjar förklara hur hon tänker. Plötsligt har vi gått från ett icke fungerande samarbete till en superfin dialog och en parprogrammering där båda parter växer och utvecklas tillsammans. Det är trots allt så vi lär oss, av varandra.

#allakankoda #adalovelaceday