Meny

Meny

Volontärporträtt: Evelina

Blogginlägg

Det här är Evelina, hon är volontär på Spotify-kodstugan i Göteborg och har varit engagerad i Kodcentrum sedan 2015. När vi träffade Evelina på volontärsintroduktionen nu i höst kändes det passande att få lära känna henne ännu bättre.

Vad jobbar du med idag?

Jag jobbar som programmerare, och kodar bland annat program som man kan använda för att skriva under dokument med en digital signatur. Jag programmerar både GUI (det du ser på skärmen) och backend (all kod som vi inte ser när den körs), och av det så tycker jag att det är roligast att programmera backend!

Varför Kodcentrum?

Jag minns hur jag tyckte kod och datorer var väldigt spännande när jag var liten, men jag visste ingenting om hur det fungerade. Innan jag pluggade programmering på gymnasiet fick jag ta reda på allt själv. Så jag tycker det är bra att Kodcentrum vill att alla barn ska kunna lära sig vad programmering är, utan att behöva tycka att det är läskigt eller att det inte är något för dem.

Har kodstugan bidragit till din egna personliga utveckling på något sätt?

När man har varit nergrottad i datavetenskap själv i 10 år så är det bra att ställas inför utmaningen att prata om det med några som inte är lika insatta i programmering. Då måste jag beskriva hur tex en dator tänker när den tittar på kod på ett väldigt tydligt och enkelt sätt. Och då blir man själv påmind om hur det funkar!

Bästa minnet från kodstugan?

Avslutningstillfället på min första termin som volontär. Det var häftigt att se att alla hade lyckats skapa så mycket under terminen! Flera barn hade hittat på helt egna program, eller hade ändrat på uppgifterna så att det syntes att det var barnets egna version av programmet.

 

Vi vill rikta ett stort tack till Evelina för hennes engagemang i Kodcentrum, hennes insatser för en ökad digital demokrati är ovärdeliga.

Vill du också bli volontär i en av våra kodstugor? Anmäl ditt intresse här.