Meny

Meny

Volontärsporträtt - Samuel

Blogginlägg

Jag har fått äran att träffa vår volontär Samuel Genheden. Han har varit volontär för Kodcentrum i Göteborg i tre år, han har även varit ordförande i lokalkommittén i Göteborg under verksamhetsåret 2017 - 2018. Idag arbetar han som konsult inom Data Science, han ser att jag tittar frågande på honom, han förklarar...

Samuel introducerar blivande volontärer till Kodcentrums verksamhet. 

- Alltså jobbar jag med att analysera stora datormängder för att förbättra olika produkter. För tillfället är jag på ett uppdrag hos Volvo Lastvagnar där jag utvecklar mjukvara för att testa lastbilar med hjälp av data från testkörningar. Det kan exempelvis handla om att jag kollar på vad utsläppen innehåller.

Intresset för programmering väcktes tidigt

Samuels far introducerar honom till programmering redan när han är 10-11 år. Han börjar med att visa hur logiska grindar fungerar genom att rita på papper och Samuel fastnar direkt för logiken i det datalogiska tänkandet. När hans far köper en dator ett par år senare blev det ganska naturligt att börja koda tillsammans.

- Jag har alltid velat förstå tekniken bakom saker och ting, och där var alltid farsan en viktig del. Vi kunde skruva isär hans gamla CD-spelare när han köpte en ny - för att ta en titt på kretskorten. Så istället för att jag spelade spel, så började jag att koda olika typer av program och spel.

Samuel, Jon och Johanna funderar över hur kodstugan kan bli bättre under volontär meetupen 2018.

Beslutet att bli volontär

När Samuel flyttade till England stötte han för första gången på föreningar som på olika sätt introducerar barn och unga till programmering. Han tyckte att det verkade intressant och blev sugen på att engagera sig i något liknande på hemmaplan.

- När jag flyttade tillbaka till Sverige så Googlade jag runt och hittade Kodcentrum. För mig ligger utbildning och mentorskap nära hjärtat och Kodcentrum gav mig möjligheten att kombinera detta med mitt intresse för programmering. 

Han har undervisat en del på universitetet så hade en del pedagogisk erfarenhet när han började som volontär för Kodcentrum. Något som han märkte direkt var att det är helt annorlunda att arbeta med barn och såg det som en utmaning och chans till personlig utveckling.

Samuel håller en presentation på en lärarworkshop under Hour of Code 2018.

- I kodstugorna krävs en helt annat anslag och pedagogik. Så jag har helt enkelt lärt mig att jobba med barn. I och med mitt engagemang först i Göteborgs kodstuga och sen i lokalkommittén så har jag lärt mig att arbeta i en förening och att leda ideellt arbete. För mig är jobbet med kodstugorna och kommittén något av det roligaste som jag gör. Det är världens bästa volontärgig, brukar jag säga. Visst är jag lite trött och sliten i slutet av terminerna, men när det är två, tre veckor kvar till terminsstart så spritter jag alltid av ny energi. 

Samuel hjälper en deltagare att skapa spel i kodstugan på Sigma i Göteborg. 

Ideellt engagemang - en hjärtefråga

Det råder inga tvivel om att Samuel brinner för sitt engagemang i kodstugan, jag kan riktigt se glöden i ögonen när vi pratar om hans erfarenheter. När jag frågar vad hans bästa minnen från kodstugan är har han svårt att välja, så han berättar om två minnen som etsat sig fast.

- Ett specifikt minne är avslutningen för min första termin, HT-2015. Det har varit en kaotisk termin, med undermåliga datorer och lokal. Så sista tillfället får vi vara i en annan sal - det är nedsläckt, julmysigt, vi bjuder på fika och sätter upp datorerna. Och allt blir så bra: barnen har lärt sig något! De visar upp roliga och finurliga projekt. Och sen vill de ha mer - de frågar vad de kan göra härnäst. 

- Ett mer ospecifikt minne: men det är starten av andra eller tredje terminen på Spotify, HT-2016/VT-2017.  Vi volontärer träffas en timme innan start för att preppa: vi jobbar effektivt i olika “stationer”. Någon sätter på klisterlappar på datorerna, någon annan skriver inloggningsuppgifter på ett papper, en tredje loggar in på Scratch. Kodstugan är som en väloljad maskin och när barnen kommer rullar allt bara på, och vi får en flygande start på terminen.

Julfika i kodstugan på Spotify i Göteborg

Vi säger hej då vid Järntorget i Göteborg och jag går ifrån vårt möte med ett leende på läpparna. Det är verkligen någonting alldeles särskilt med ideellt engagemang, att hitta det där man brinner för och som fyller en med glädje. Jag tror att det är just därför som våra kodstugor är så omtyckta, det finns så mycket hjärta i våra volontärers arbete.