Meny

Meny

Välkommen som volontär

Volontär i kodstuga.

Som volontär bidrar du till trygga, välkomnande och inspirerande mötesplatser för barn och unga nyfikna på programmering och digitalt skapande!

De flesta av våra volontärer är yrkesverksamma inom programmering och IT, men många är också studenter och en del arbetar som lärare eller pedagoger. 

Volontärens roll i kodstugan är att tillsammans med barnen utforska digitalt skapande och problemlösning. Den inbegriper att kunna förklara, ge sammanhang och inspirera till programmering och digitalt skapande. Som volontär visar du vad som är möjligt att skapa med, och vem som kan jobba med, programmering.

Som stöd finns Kodcentrums pedagogiska material på Kodboken.se som utvecklas tillsammans med volontärerna. Vi använder programmeringsspråket Scratch, som är utvecklat av det amerikanska universitetet MIT och som riktar sig till barn och unga. 

Terminen i kodstugan pågår under 9 veckor med uppehåll för skollov. För volontärerna inleds terminen med en volontärsutbildning och ett uppstartsmöte. Vi välkomnar nya volontärer även under terminerna och erbjuder en introduktion till uppdraget löpande.

Förutom uppdraget i kodstugan finns det möjlighet att engagera sig i Kodcentrums barnhack, sajten Kodboken.se och i vårt skolprojekt Kod i skolan. 

Kodcentrums kansli är beläget i Stockholm. Våra kodstugor finns i Göteborg, Linköping, Malmö, Skellefteå, Sundbyberg, Stockholm, Tensta, Västerås, Umeå, Uppsala och Örebro. 

Vi önskar att du är någon…

    • med förståelse för programmering, datalogi och digital kompetens
    • som gillar din sysselsättning kopplat till kod
    • som har pedagogisk erfarenhet eller ambition
    • som är beredd att lägga cirka 2h/vecka vid minst 2-3 tillfällen varje månad under en termin
    • som har tagit del av och ställer sig bakom Kodcentrums värdegrund och etiska riktlinjer

Så här blir du volontär

Så här går det till för att bli volontär hos Kodcentrum:

1. Anmäl dig med formuläret här ovan och ange vilken kodstuga du är intresserad av. Vi hör av oss till dig så snart vi kan.

2. Läs igenom vår Volontärsöverenskommelse med etiska riktlinjer och uppdragsbeskrivning, som du kommer att behöva godkänna inför ditt engagemang.

Här kan du läsa vår Volontärsöverenskommelse.

3. Beställ ett utdrag från polisens belastningsregister, som du sedan skickar till oss då vi jobbar med barn och unga. Utdraget är gratis att beställa men kan ta cirka 2 veckor att få skickat till sig.

Observera att du ska begära utdrag för arbete med barn inom föreningar.

Begäran om utdrag ur belastningsregistret finns här.

Skickas till:
Kodcentrum
Grev Turegatan 44
114 38 Stockholm