Meny

Meny

Digitalidag

Under Digitalidag, den 15 oktober, har skolor runt om i landet möjlighet att kostnadsfritt ta del av aktiviteter och lektionsmaterial om digitaliseringens utmaningar och möjligheter. Skolmaterialet riktar sig till årskurserna F–9.

Digitalidag är en årlig och nationell temadag som syftar till att förbättra alla medborgares, unga som gamla, att både vilja och kunna vara med i det digitala samhället.

Kodcentrum har, tillsammans med sina samarbetspartners, tagit fram aktiviteter och lektionsmaterial för förskola och årskurserna F–9 som skolor kostnadsfritt kan ta del av. Inga förkunskaper krävs hos varken pedagoger eller elever.

Vill ni vara med! Anmäl er här!

Program för skolor under Digitalidag, den 15 oktober

Kan robotar dö? Blir robotar ledsna?

Under Digitalidag erbjuds elever i förskola och årskurserna F-9 aktiviteter för att öka förståelsen för hur robotar, AI och maskininlärning fungerar. Barnen får till exempel fundera på vad en algoritm är, att robotar styrs av kod som skrivs av människor och att vi kan träna upp dem med maskininlärning.

Förskola och årskurs F–3 kl. 9.15 - 10.00

Kodcentrum anordnar en direktsändning där pedagoger tillsammans med inspiratörer pratar om robotar, AI och maskininlärning på ett lättförståeligt sätt. Sedan bjuds det upp till dans med robotar!

Pedagoger och lärare erbjuds ett förberedande webbinarium veckan innan. Kodcentrum bjuder då på tips om datalogiska lekar och presenterar dansuppdraget som kan övas in tillsammans med barnen i god tid innan den 15 oktober. Anmäl dig pedagogwebbinarium!

Årskurs 4–6 kl. 10.30 - 12.00

Ett livehack där alla elever får programmera sin egen robot i programmet Scratch. Livehacket inleds med en 30 minuter lång introduktion till Scratch och till uppgiften, sedan får eleverna själva börja programmera. Behöver de hjälp kan de chatta med volontärer från Kodcentrum. Hacket anordnas på temat Kodutmaningen – en tävling som pågår tills 15 november. Deltagare i hacket kan själva välja ifall ni vill delta i själva tävlingen, eller bara se detta som en introduktion till Scratch och programmering. 

Ett frivilligt förberedande webbinarium för lärare och pedagoger kommer hållas i början av samma vecka som Digitaidag. Där ger vi inspiration till hur pedagoger kan jobba i sina klasser med Kodutmaningen och Scratch. Det finns också gratis lektionsmaterial framtaget, kopplat till läroplanen, där eleverna får komma på idéer, researcha, designa och programmera digitala prototyper av robotar eller AI-tjänster. Anmäl dig pedagogwebbinarium!

Årskurs 6–9 kl. 12.30 - 15.00

Inspirerande, virtuella studiebesök hos stora företag som på ett eller annat sätt jobbar med temat Framtidens samhälle. Vi bjuds på smygtittar på nya spännande projekt, rundturer på kontor, intervjuer av medarbetare och massa mer! Det kommer att finnas möjlighet för eleverna att interagera och ställa frågor. 

13.00-13.30 Ericsson

13.30-14.00 Nexer

14.00-14.30 Schibsted

14.30-15.00 Spotify

Det kommer även finnas ett pedagogwebbinarium tillhörande studiebesöken. Där kommer lärare och pedagoger kunna ställa frågor kring till exempel upplägget. Anmäl dig pedagogwebbinarium!

Anmäl intresse här!