DigiCamp 2022

Morgonen den 21 februari fanns det en spänning som nästan gick att ta på, på hela Kodcentrums kansli. I veckor, ja månader, hade det planerats, förberetts och filats på allt, och nu skulle nästan 50 barn samlas och koda tillsammans under tre dagar.  

DigiCamp 2022

Alla anställda på Kodcentrum var engagerade och satt klockan halv nio utspridda på olika platser för att undvika rundgång. En efter en trillade volontärerna in i Zoom, som var verktyget för aktiviteten. När klockan närmade sig nio började otåliga barn undra när de skulle få börja koda egentligen, och det redan innan utsatt tid. Vilken pepp! 

Teknik orsakar stress 

Och vad händer då? Jo, trots genrep efter genrep, skulle saker så klart inte gå som planerat när det väl gällde och var som viktigast. Det var datorer som la av och smårum som inte fungerade att skicka deltagare till. Det var barn som tappade lite av sitt tålamod och vuxna som kände stressen bulta bakom pannbenet. 

Sakta men säkert löste dock knutarna upp sig och kodningen tog fart. Det blev Bug Race och Labyrinten, rörelsebingo och robotlek, och som avslutning kodades det en städrobot som ibland städade så bra att den städade bort väggarna av bara farten.  

“Det var roligt att koda med flera” 

Adrian in action under DigiCamp.

Två av deltagarna var Adrian 8 år, men jättesnart 9 år, från Linköping, och Ronja 9 år som var med och kodade på sitt fritids i Nyköping. Ingen av den hade varit med på en aktivitet med Kodcentrum tidigare. Men vi räknar med att vi kommer ha med oss både Adrian och Ronja igen.   
– Det var jätteroligt! Det var väldigt roligt att det var fler som var med och kodade så man kunde prata och visa sina saker för varandra, säger Adrian.  

Ronja tyckte att det var lite läskigt att det var så många med.  
– Men det kändes bara läskigt första dagen, andra dagen tyckte jag att det var kul att vi var så många. Och det gick jättebra!, konstaterar Ronja. Det var Ronjas fritids som hade hittat Kodcentrums DigiCamp och sett till så att barnen kunde vara med, antingen på fritids eller hemifrån.  

Ronja var med och kodade.

Varken Adrian eller Ronja tyckte att det var svårt att vara med digitalt eller att tekniken var ett hinder för dem. Adrian kunde dela skärm och få hjälp av volontärerna på plats, Ronja kunde inte dela skärm men kunde få bra hjälp genom att prata med pedagogerna i enskilda rum som sattes upp för just det ändamålet.  

– Jag kommer att fortsätta programmera, för nu har jag lärt mig så mycket som jag inte kunde innan. Jag har programmerat litegrann i Scratch och Scratch Junior, men det fanns block som jag inte visste vad de gjorde och de fick jag lära mig nu. Så nu ska jag programmera saker med frågor som man svarar på och så händer olika saker beroende på vad man svarar, berättar Adrian. 

– Jag kommer nog fortsätta programmera för jag lärde mig en sak som löste alla mina problem. Förut så gjorde mina robotar alltid samma sak när man svarade på deras fråga och under DigiCamp fick jag svar på hur jag skulle ändra i blocket för att det ska hända olika svar om man svarar ja eller nej på en fråga. Fast jag ska inte bli programmerare när jag blir stor, jag ska bli hunddagisfröken, berättar Ronja.  

Adrian kan mycket väl tänka sig att bli programmerare när han blir stor. Han har ett stort intresse för teknik och programmering, hans mamma ser till att boka aktiviteter åt sonen och det verkar onekligen vara något som uppskattas. 

– Jag vet inte vad som var roligast, allt var roligt, är både Ronja och Adrians svar på frågan vad de tyckte bäst om under dagen.  

Kodhjältar gör det möjligt 

Kodcentrum är ingenting utan sina kodhjältar till volontärer, och det gäller även vårt DigiCamp. Barnen har höjt pedagoger och volontärer till skyarna så den här gången vill vi skicka ett extra varmt tack till Samuel, Mia, David, Johannes och Jimmy som var med och var alldeles fantastiska under en respektive två dagar under vår aktivitet. Dag två hade vi glädjen att få med några elever på NTI-gymnasiet i Gävle, som gjorde en strålande insats i att guida barn rätt i programmeringen.  


Kloka Shahd delar med sig av vad hon tyckte om Kodcentrums DigiCamp


 Sagt av andra deltagare

Det har varit skitroligt.
Tycker jag med.
Varför kan vi inte fortsätta fler dagar?
 
Roligare när man är tillsammans och programmerar.
Det är inte lika kul att koda själv.
 
Föregående
Föregående

Från rörelse till kod i Framsteget

Nästa
Nästa

Kodcentrums årsmöte 2022