Meny

Meny

Nytt från Kodcentrum

Följ alla nyheter från Kodcentrum här.
Vill du ha nyhetsbrevet "Koda med barn"? Anmäl dig här.

 • Praktisera hos Kodcentrum!

  Blogginlägg

  Pojke på barnhack

  Kodcentrum är en ideell förening som helt gratis introducerar barn och unga till programmering och digitalt skapande. Föreningen arbetar för att alla barn ska få möjlighet att prova på, inspireras och utforska den digitala världens möjligheter oavsett bakgrund, skola eller tillgång till förkunskap och digital teknik.

  Nu letar vi efter en praktikant till vårt kansli på Norrsken House i Stockholm med start till våren 2018. Du kommer att arbeta tätt med ett team som består av fyra personer och över 100 volontärer och kommer att vara delaktig i samtliga verksamhetsområden inom Kodcentrum såsom t.ex. våra Kodstugor, Kodboken.se och Koda i skolan.

  Vi söker dig som:

  • Brinner för barn och ungas rättigheter, samhällsfrågor och innovation.
  • Är idérik, nyfiken och trivs med att arbeta såväl individuellt som i ett team.
  • Har erfarenhet och/eller utbildning inom kommunikation.
  • Trivs med att skapa engagemang i digitala kanaler och gillar att bygga starka relationer.

  Vi erbjuder:

  • En inspirerande praktikplats med tydliga utmaningar och ansvarsområden där vi är måna om din personliga utveckling och lyhörda kring dina drivkrafter, åsikter och tankar.
  • En pulserande och positiv arbetsmiljö i form av Norrsken House, 2400 kvadratmeter fyllt med fantastiska entreprenörer som har gemensamt att de har idéer kring hur vi ska lösa olika lokala och globala samhällsutmaningar på ett innovativt sätt.
  • En möjlighet att få erfarenhet från såväl ideell sektor som näringsliv och offentlig sektor då Kodcentrum samverkar med alla dessa sektorer.

  Praktiskt:

  • Period? Våren 2018
  • Var? Norrsken House, Birger Jarlsgatan 57 C, Stockholm
  • Hur? Arbetsupplägget tar vi fram tillsammans. Praktiken är obetald.
  • Ansökan? Personligt brev + CV skickas till Ronnie Schmidt
  • Intervjuer sker löpande.

  Om oss:
  Du finner mer info om oss på här på sajten.

  Kontakt:
  Ronnie Schmidt, generalsekreterare Kodcentrum,
  0707-62 97 00

 • Nu startar vi upp vår andra kodstuga i Göteborg!

  Blogginlägg

  Foto: Maria Uhr

  Den ideella föreningen Kodcentrum startar nu på onsdag en kodstuga för barn på Lindholmen i Göteborg. Under 10 veckor kommer barnen att få en inspirerande kostnadsfri introduktion till programmering och digitalt skapande från engagerade volontärer som idag arbetar inom IT/programmering eller studerar något relaterat.

  - Vi är enormt glada och stolta över att kunna starta upp vår andra kodstuga i Göteborg på just Lindholmen vilket ger oss möjlighet att nå ut till ännu fler barn i Göteborg. Vi ser verkligen fram emot att följa barnens utveckling i stugan och att få ta del av våra fantastiska volontärers reflektioner från dessa möten, säger Ronnie Schmidt, generalsekreterare på Kodcentrum.

  Kodcentrum är en ideell förening som grundades 2014 och som helt kostnadsfritt introducerar programmering och digitalt skapande för barn i åldern 9–13-år. I dagsläget så finns det 12 st kodstugor i Sverige i 8 olika städer och samtliga drivs med hjälp av volontärer. Kodstugorna finns i Göteborg, Malmö, Linköping, Skellefteå, Stockholm, Västerås, Umeå och Uppsala. Kodcentrum utvecklar även pedagogiskt material så att barn och unga kan introduceras till kod. Materialet delas på sajten Kodboken.se.  Kodstugan på Lindholmen är Kodcentrums andra stuga i Göteborg och har kunnat förverkligas genom stöd från Sigma IT Consulting och ett stort engagemang från Kodcentrums volontärer i Göteborg

  - Det är fantastiskt att vi nu kan starta denna Kodstuga hos oss på Lindholmen. För oss är det en möjlighet att göra skillnad och verka för en bättre morgondag genom att låta fler barn få chansen att pröva på IT och digitalt skapande. Vi ser det även som väldigt positivt att våra anställda kan engagera sig som volontärer. Vår förhoppning är att det väcks ett intresse så att barnen på sikt vill fortsätta inom området. Vem vet, om 10–15 år är det kanske barn som gått i Kodstugan som börjar hos oss som programmerare, avslutar Beatrice Silow, kommunikations- och kulturchef på Sigma IT Consulting.

  KONTAKT:

  Kontakt för Kodcentrum :
  Ronnie Schmidt, Generalsekreterare 
  Tel: 070-762 97 00
  ronnie@kodcentrum.se

  Kontakt för Sigma IT Consulting:
  Beatrice Silow, Kommunikations- och kulturchef
  Tel: 070-379 15 06
  beatrice.silow@sigma.se

   

 • Informator ger fortsatt och utvecklat stöd till Kodcentrum

  Blogginlägg

  Foto: Madeleine Olander

  Informator ger för fjärde året i rad ett fortsatt och utvecklat stöd till Kodcentrum i rollen som huvudpartner. Med över 25 års erfarenhet av att producera och leverera utbildningar inom systemutveckling vill Informator verka för att skapa möjligheter för barn och unga att få en kostnadsfri introduktion till programmering och de digitala färdigheter som näringslivet behöver idag och i framtiden. 

  - Vi är otroligt glada över Informators fortsatta stöd som gör det möjligt för oss att utveckla vårt arbete inom såväl vårt ”Koda i skolan”-projekt som i våra kodstugor. Informator delar även vår syn kring långsiktighet och kontinuitet som starka faktorer för utveckling vilket är otroligt värdefullt för oss i vårt arbete, säger Ronnie Schmidt, generalsekreterare på Kodcentrum.

  Förutom ett finansiellt stöd till verksamheten och egna volontärinsatser skänker Informator även kostnadsfri utbildning till Kodcentrums personal och volontärer.

  Informator medverkar också i Kodcentrums projekt ”Koda i skolan” som bland annat handlar om att hitta metoder och verktyg för att fortbilda lärare inom programmering, datalogiskt tänkande och digital kompetens. 

   - ”Nästa år implementeras äntligen regeringens beslut att införa programmering och digital kompetens i läroplanen för grundskolan. Beslutet kommer att påverka tusentals lärare och skolan står inför ett gigantiskt förändringsarbete. Genom vårt engagemang i projektet ”Koda i skolan” stöttar Informator Kodcentrum i arbetet med att ge lärare goda förutsättningar och för att säkerställa en likvärdig utbildning för eleverna och på så sätt långsiktigt adressera bristen på systemutvecklare i Sverige. Att aktivt bidra till att Sverige förblir ett världsledande mjukvaruutvecklingsland är en del av vår mission och därför är vårt engagemang i Kodcentrum långsiktigt och en viktig del av vår verksamhet” säger Emil Robertsson VD på Informator Utbildning.

 • Våga utforska ihop med eleverna och våga misslyckas!

  Blogginlägg

  FridaRit illustrerade våra diskussioner såhär fint. Cred: fridarit.com / @fridaritcom / #fridarit

  Digital illustration: fridarit.com

  Tillsammans med Microsoft så arrangerade vi under Almedalsveckan i Visby ett välbesökt samtal på Pickit om det digitala lärandet; dess möjligheter och dess utmaningar. Under tre panelsamtal så diskuterade vi hur vi ska lyckas med programmering och digitalt skapande i undervisningen nu när programmering är en del av läroplanen från och med 1 juli 2018. 

  Inledningsvis så berättade Magdalena Kågström och Andreas Hedlund från Skellefteå Kommun mer om deras arbete med att fortbilda lärare och hur de tagit fram lektionsmaterial för att få in programmering och digitalt skapande i grundskolan. De nämnde att de trots lågt intresse initialt påbörjade arbetet redan 2014 men att intresset växt sig allt starkare bland lärarna genom åren och att de nu introducerat programmeringsväskor med material (t.e.x robotar) som alla skolor i kommunen kan låna. I samma panel så berättade även Annika Hedås Falk från Stockholm Stad mer om samarbetet som staden har med Kodcentrum och om Stadshushacket som ägde rum tidigare i år.

  I den andra panelen för dagen så diskuterade Emil Robertsson från Informator Utbildning och Katarina Berg från Spotify mer om lärarens roll; hur viktig den är och hur den kan behöva förändras i framtiden. Vilka förmågor och egenskaper är det vi behöver utveckla? Skulle lärare kunna arbeta med mer agila metoder?; var några av frågorna som diskuterades.   

  I den sista panelen för dagen så berättade Lisa Söderlund från Kodcentrum och Viktor Sebes från edtech-företaget EdQu mer om projektet Koda i skolan och de lärdomar de haft såhär långt in i projektet efter flera pilottester med lärare och elever. Lisa lyfte bland annat vikten av att våga utforska tillsammans med eleverna och att våga misslyckas. 

  Diskussionerna fortsatte sedan i bikupor där såväl panelerna som publiken deltog och många av tankarna och reflektionerna som uppstod där finner man under hashtagen #vågakoda på Twitter.

  Stort tack till alla som deltog och delade med er av era tankar och reflektioner!

  P.S: Ta gärna del av den fantastiska illustrationen ovan som fridarit.com tecknade ner i realtid medan diskussionerna pågick. D.S

   

 • Brinner du för kommunikation som engagerar?

  Blogginlägg

  Pojke på barnhack

  Kodcentrum är en ideell förening som helt gratis introducerar barn och unga till programmering och digitalt skapande. Föreningen arbetar för att alla barn ska få möjlighet att prova på, inspireras och utforska den digitala världens möjligheter oavsett bakgrund, skola eller tillgång till förkunskap och digital teknik.

  Nu letar vi efter en praktikant till vårt kansli på Norrsken House i Stockholm med start i höst. Du kommer att arbeta tätt med ett team som består av fyra personer och över 100 volontärer och kommer att vara delaktig i samtliga verksamhetsområden inom Kodcentrum såsom t.ex. våra Kodstugor, Kodboken.se och Koda i skolan.

  Vi söker dig som:

  • Brinner för barn och ungas rättigheter, entreprenörskap, samhällsfrågor och innovation.
  • Är idérik, nyfiken och trivs med att arbeta såväl individuellt som i ett team.
  • Har erfarenhet och/eller utbildning inom kommunikation.
  • Trivs med att skapa engagemang i digitala kanaler och gillar att bygga starka relationer.

  Vi erbjuder:

  • En inspirerande praktikplats med tydliga utmaningar och ansvarsområden där vi är måna om din personliga utveckling och lyhörda kring dina drivkrafter, åsikter och tankar.
  • En pulserande och positiv arbetsmiljö i form av Norrsken House, 2400 kvadratmeter fyllt med fantastiska entreprenörer som har gemensamt att de har idéer kring hur vi ska lösa olika lokala och globala samhällsutmaningar på ett innovativt sätt.
  • En möjlighet att få erfarenhet från såväl ideell sektor som näringsliv och offentlig sektor då Kodcentrum samverkar med alla dessa sektorer.

  Praktiskt:

  • Period? Hösten/Vintern 2017 och våren 2018.
  • Var? Norrsken House, Birger Jarlsgatan 57 C, Stockholm
  • Hur? Arbetsupplägget tar vi fram tillsammans. Praktiken är obetald.
  • Ansökan? Personligt brev + CV skickas till Ronnie Schmidt
  • Intervjuer sker löpande.

   

  Om oss:

  Du finner mer info om oss på här på sajten.

   

  Kontakt:

  Ronnie Schmidt, generalsekreterare Kodcentrum,
  0707-62 97 00