Meny

Meny

Nytt från Kodcentrum

Följ alla nyheter från Kodcentrum här.
Vill du ha nyhetsbrevet "Koda med barn"? Anmäl dig här.

 • 400 barn programmerar i Blå hallen

  Nyhet


  Den 28 mars genomförs Stadshushacket, där 400 femteklassare tar över Blå hallen i Stadshuset. Under lekfulla former utforskar de kodning tillsammans med sina lärare och programmerare från näringslivet. Till Gyllene salen bjuds ytterligare 100 lärare in för att lära mer om att koda i skolan. Stadshushacket arrangeras av den ideella föreningen Kodcentrum tillsammans med Stockholm stads programmeringskommission.
   

  Stadhushacket är en fantastisk möjlighet att visa styrkan i när skola, näringsliv och ideell sektor samarbetar kring programmering. Det förenar en otroligt rik samling kompetenser och tillsammans arbetar vi mot ett och samma mål, att uppmuntra fler barn att utforska en ny och spännande värld tillsammans med sina lärare, säger Emelie Dahlström, generalsekreterare för Kodcentrum.

  Kodcentrum arrangerar Stadshushacket tillsammans med Stockholms stads programmeringskommission och sina näringslivsparterns Spotify, Microsoft, Informator, Sigma och Ericsson. Barn och unga, lärare och yrkesverksamma programmerare arbetar tillsammans i Blå hallen i Stockholms Stadshus för att introduceras till programmering. I Gyllene salen erbjuds ytterligare 100 lärare möjligheten att testa på olika program och former för att komma igång med programmering i klassrummet. Med ett färskt regeringsbeslut om att programmering ska in i läroplanen under 2018 blir Stadshushacket ett startskott för ett långsiktigt arbete där lärare har en otroligt viktig roll och är i behov av både stöd och inspiration.

  Stockholms stads programmeringskommission, som leds av skolborgarrådet Olle Burell och där Kodcentrum medverkar, samlar representanter från skola, näringsliv och ideell sektor. Målet är att bidra med kunskap och idéer som utvecklar undervisningen och förbättrar alla elevers lärande och måluppfyllelse kring programmering och digital kompetens. 

  –Samarbetet med Kodcentrum och näringslivet kring Stadshushacket är en milstolpe i vårt arbete att öka Stockholmselevernas förståelse och nyfikenhet för programmering. Satsningen är en viktig del i att möta den allt mer digitaliserade arbetsmarknaden och säkra Sveriges position som innovationsledande, säger Olle Burell, skolborgarråd i Stockholm Stad.

  För att kunna samla hela 400 femteklassare till eventet har näringslivspartnern Microsoft bidragit genom att låna ut 100 Surface- enheter till Stadshushacket.

   Stadhushacket är otrolig möjlighet för fler barn att utveckla sitt digitala skapande och därför är vi glada att kunna bidra med volontärer och låna ut 100 Surface-enheter för barnen att koda på. Tillsammans med övriga medverkande arbetar vi för att ge fler barn möjlighet att lära sig koda och långsiktigt öka intresset för programmering bland unga, säger Joke Palmkvist, ansvarig för skola och högre utbildning på Microsoft.

  Om Stadshushacket
  Till Stadshushacket är 400 femteklassare från 14 olika stadsdelar i Stockholm stad inbjudna. Tillsammans med kodande förebilder från bland annat Spotify, Microsoft, Informator, Sigma och Ericsson kommer deltagarna att få skapa digitala berättelser om hjältar. Syftet är att utveckla förståelse och färdigheter som är viktiga i en alltmer digitaliserad värld, oavsett vilket yrke eleverna i slutändan väljer.

  Inför Stadshushacket har eleverna att jobbat med temat ”hjältar” i klassrummet. De har diskuterat hjältar i vardagen, i spel, film och böcker. Vilka hjältar är det som skildras? Vilka gör det inte? Vilka tycker klassen är hjältar? Tillsammans har klasserna att hittat på hjälte-gruppnamn och hjältemärken som sedan blir deras gruppindelning under Stadshushacket. I Stadshuset delas klasserna på två och matchas med en vänklass från en annan stadsdel. I Blå hallen kommer eleverna sedan att jobba två och två med sina hjältar och programmera digitala hjälteberättelser.

  De 100 lärare som bjudits in till lärarspåret i Gyllene salen har möjlighet att välja mellan fem olika workshops som leds av Kodcentrums näringslivspartners. I Gyllene salen kommer de deltagande lärarna att få välja mellan fem workshops; Koda musik i Sonic Pi med Spotify, Medioteket presenterar Roboteket, Minecraft Education Edition med Microsoft, Ger verktyget god formativ feedback? med EdQu  och Upptäck Scratch med Vetenskapens hus.

  Kontakt för Kodcentrum            
  Maria Fabricius
  Presskontakt
  Tel: 076-308 57 23

  Kontakt för Stockholm stad
  Mika Metso
  Borgarrådssekreterare
  Tel: 076-122 92 47

  Om Kodcentrum
  Kodcentrum vill bidra till att fler barn och unga får upp ögonen för IT och programmering, oavsett socioekonomisk bakgrund eller kön. Vi ser att grundläggande kunskaper i programmering och digitalt skapande är en förutsättning för att kunna ta del av viktiga samhällsfunktioner och tjänster.

  Genom lokala samarbeten med skolor, bibliotek och företag engagerar vi lärare som själva vill komma igång med programmering i klassrummet, bibliotek som vill bredda sin verksamhet till att även inkludera digitalt skapande, och företag inom IT-sektorn som vill involvera sina anställda att vara förebilder för nästa generations kodare. Skolan står inför ett stort kunskapslyft för att erbjuda alla elever likvärdig digital kompetens och grundläggande programmeringskunskaper. Som stöd samlar Kodcentrum det pedagogiska material och de erfarenheter som gjorts under de fyra terminer som våra kodstugor har varit igång.

  Redan idag finns allt vårt material tillgängligt helt gratis på sajten Kodboken.se. Mer material riktat mot skolan tas fram i ett projekt finansierat av Vinnova och lanseras den 5 april 2017. Kodcentrums huvudsponsorer är Spotify, Informator, Microsoft, Sigma och Ericsson.

  Om Programmeringskommissionen
  I den svenska huvudstaden har programmerare blivit det vanligaste yrket och efterfrågan på skickliga talanger inom detta område är stor. Denna snabba utveckling ställer helt nya krav på utbildningssystemet i sin helhet – från förskola, via grundskola och gymnasium till högskolor och universitet.

  Stockholm har bestämt sig för att försvara sin position som en av världens smartaste städer. För att lyckas med detta är tillgången till personer utbildade inom datavetenskap och digital produkt- och tjänsteutveckling avgörande faktorer. Staden har skapat en programmeringskommission som under en tvåårsperiod ska ta fram ett antal förslag och rekommendationer. Målet är att genom Stockholms stads skolor öka både den generella digitala kompetensen och den mer specifika kompetensen inom programmering, som gör att vi får ännu fler utbildade programmerare såväl som andra experter inom digital produkt- och tjänsteutveckling.

 • Marcus och Martinus ska få barn att koda

  Nyhet

  Kodkampen med Marcus & Martinus

  Nu drar Kodkampen igång för andra året - denna gång med musiktema! Tävlingen uppmuntrar barn 6-12 år att lära sig programmera och i år får de tävlande koda sin egen remix av Marcus och Martinus hitlåtar och göra en musikvideo med hjälp av Youtubern Vlad Reiser.

  I årets upplaga av Kodkampen, tävlingen där barn och unga själva får vara kreativa med programmering, är temat musik. Kodkampen är ett initiativ av Kodcentrum och Nickelodeon för att uppmuntra fler barn och ungdomar att närma sig kod och programmering på ett lekfullt sätt. Nytt för i år är att mellanstadieelever kan tävla som en skolklass, som en del av skolundervisningen.

  - Med Kodkampen vill vi visa alla barn och unga att de kan använda kod för att vara kreativa och väcka liv i sina idéer! Vi tror att det är viktigt att utgå från sina egna intressen för att upptäcka möjligheterna med programmering och digitalt skapande. Därför är musiktemat och Marcus & Martinus medverkan väldigt inspirerande, säger Lisa Söderlund, pedagog på Kodcentrum.

  De tävlande får remixa sin egen version av den norska popduon Marcus & Martinus hits ”Bae” och ”Girls” och skapa en animerad musikvideo, i det webbaserade kodarverktyget Scratch. Till sin hjälp har barnen Youtube-stjärnan Vlad Resier, som guidar barnen genom tävlingen. Förra årets vinnare av Kodkampen, Aurora Nilsson, ger sitt bästa tips för att lyckas i Kodkampen:

  - Ge inte upp! Det finns gånger då idén känns omöjlig, men det kommer att lösa sig under tidens gång, säger Aurora Nilsson.

  Tävlingen riktar sig till barn och ungdomar mellan 6 och 12 år och avslutas den 21 maj. Vinnare utses i tre kategorier; juryns pris för Skolklass, juryns pris för Eget bidrag och Publikens pris, till det bidrag som fått flest gillamarkeringar i Scratch. Vinsterna är bland annat ett exklusivt programmeringshack tillsammans med Vlad Reiser, ett kodningskit och att få både låt och musikvideo publicerade på Nickelodeons hemsida och på Kodboken.se.

  Jury består av Marcus och Martinus, Niklas Bjurström, vd på skivbolaget ART:ERY, Jenny Hermansson, nordisk vd på Spotify, Patricia Naessen Lind, ansvarig för Nickelodeons digitala kanaler, Kodentrums styrelseledamot Maria Fabricius, förra årets vinnare av Kodkampen Aurora Nilsson samt Youtube-stjärnan Vlad Reiser.

  Läs mer  om Kodkampen:

  http://www.kodboken.se/kodkampen  

  http://www.nickelodeon.se/kodkampen 

 • Utlysning Kodcentrums årsmöte

  Nyhet

  Det har blivit dags för Kodcentrums årsmöte, som detta år kommer hållas lördagen den 29 april kl 13 på Norrsken House i Stockholm.

  Kodcentrums årsmöte är ett tillfälle då engagerade i våra medlemsföreningar samlas för att diskutera föreningens framtid, dela med sig av vad som händer i de egna städerna och ta med sig nationella resultat och nyheter tillbaka till medlemmarna därhemma. Vi i styrelsen och på kansliet hälsar alla våra medlemsföreningars ombud varmt välkomna till 2017 års årsmöte och ser fram emot ett härligt möte med er alla! 

  Representationsstruktur
  Kodcentrum fungerar på riksnivå som en representativ demokrati. Det innebär att varje medlemsförening (till exempel Kodcentrum Göteborg) utser två representanter (två ombud) som för medlemmarnas talan vid årsmötet.

  Alla individuella medlemmar är välkomna, däremot är det bara de utsedda ombuden från respektive medlemsförening som har förslags-, röst-, och yttranderätt. Kodcentrums riksorganisation har möjlighet att stå för resekostnader och ev logikostnader för ombuden.

  Rutin för att utse ombud
  Hur en medlemsförenings ombud utses är upp till varje medlemsförening, men kan till exempel göras genom omröstning på det lokala årsmötet eller genom utnämning av den lokala styrelsen. Ombudet ska ha varit aktiv i föreningen i minst en termin.

  Medlemsföreningen är dock alltid ytterst skyldig att följa de beslut som medlemmarna tar på det lokala årsmötet.

  Inlämnande av motioner till årsmötet
  Till årsmötet kan medlemsföreningar lämna in motioner för behandling, via sin styrelse eller sina ombud. En enskild medlem som vill att en motion ska behandlas på riksårsmötet går till väga på följande sätt:

  Först lyfter man frågan i sin medlemsförening och försöker få stöd för sin motion. Om motionen vinner stöd lokalt ska styrelsen skicka vidare motionen till riksårsmötet och det förväntas att ombuden som medlemsföreningen väljer ska tala och rösta för motionen.

  Liksom i frågan om hur ombuden till årsmötet utses så har medlemsföreningarna frihet att själv specificera en rutin de tycker fungerar för hur man bestämmer vilka motioner som ska lyftas. Notera dock att oavsett vilken fråga det gäller så är medlemsföreningen och dess styrelse alltid skyldiga att följa de beslut som tas av medlemmarna på det lokala årsmötet.

  Dagordningen 
  Här finns årsmötets dagordning. 

  Viktiga datum inför årsmötet
  Utlysning av årsmöte: senast 2017-03-18 (mailat till medlemsföreningarna 2017-02-15 och publicerat på hemsidan 2017-03-17)

  Motioner till styrelsen: senast 2017-04-08 (skickas till ordförande Marie Welin på marie@kodcentrum.se)

  Propositioner från styrelsen: till medlemmarna senast 2017-04-01

  Förslag på förtroendeposter till valberedningen: senast 2017-04-01, (skickas till David Lindvall på bodavidlindvall@gmail.com)

  Handlingar inför årsmötet skickas ut senast 2017-04-22

  Vid frågor till styrelsen vänligen kontakta Maria Fabricus på maria.fabricius@number10.se eller Marie Welin på marie@kodcentrum.se.

  Än en gång, hjärtligt välkomna till Kodcentrums årsmöte 2017!

  Kodcentrums styrelse genom ordförande Marie Welin

 • Terminstart i landets kodstugor

  Nyhet

  Kodstugan i Göteborg

  Äntligen, nu är alla våra 11 kodstugor igång för terminen! Under våren kommer 200 unga kodknackare landet runt att få upptäcka allt spännande man kan göra med kod, tillsammans med våra stjärnor till volontärer.

  I kodstugan får barn 9-13 år under en termin utforska programmering och digitalt skapande helt gratis. Där uppmuntras barnens egen fantasi och problemlösande förmåga och under kodstugans nio tillfällen får de skapa egna spel, digitala berättelser och prototyper till appar.

  Volontärerna i kodstugan uppmuntrar och guidar barnen i det egna skapandet, men fungerar också som förebilder och breddar bilden av vem som kan jobba, och vad som kan skapas, med programmering.

   Kodstugan i Göteborg

  Förra veckan var det premiär i vår nya kodstuga på KTH i Stockholm. Ett gäng nyfikna barn introducerades till begrepp som algoritmer och sortering, men höjdpunkten var förstås att själva få prova på hur man programmerar ett spel. Medan volontärerna steg för steg visade hur man bygger ett spel gick barnen loss på sina egna datorer och fick skalbaggar, hundar och krabbor att ta sig runt en bana. Mycket kul var barnens omdöme!

  Kodstugan i Skellefteå

  Skalbaggar stod i fokus även i Skellefteå där en av våra volontärer hade med sig en liten programmerad skalbagge som väckte barnens uppmärksamhet. Fascinerade deltagare (och volontärer!) spanade in hur skalbaggen, som är utrustad med känselspröt och mikrofon, svängde för hinder och kunde vända när man klappar händerna.

  Kodstugan i Malmö

  Ett inslag i flera kodstugor var att demonstrera hur man tänker datalogiskt genom att barnen fick testa att programmera varandra som robotar runt en bana. Här nedan klurar deltagare i vår kodstuga i Malmö på vilka kommandon de ska använda för att få roboten att ta sig från start till slut!

  Kodcentrum driver kodstugor i Göteborg, Malmö, Skellefteå, Stockholm, Linköping, Västerås, Umeå och Uppsala.

   

 • ABB går in som stödföretag till Kodcentrum

  Nyhet

  Teknikföretaget ABB väljer att gå in som stödföretag till Kodcentrum. Med över 40 års erfarenhet av att driva den digitala tekniken framåt inom energibolag, industri, transport och infrastruktur vill ABB bidra till fler barn och unga får introduceras till programmering och digitalt skapande. 

  - Vi jobbar med förebilder i vår verksamhet för att bredda bilden både av vad som kan skapas och vem som kan jobba med programmering. Volontärerna öppnar upp ögonen för yrkesroller som utvecklare, speldesigners och krypteringsexperter, samtidigt som de handleder barnen i det egna utforskandet. Genom stöd från teknikföretaget ABB kan volontärer från koncernen bidra till att bredda denna bild, säger Emelie Dahlström, generalsekreterare Kodcentrum.

  Kodcentrum grundades 2014 och har sedan dess introducerat hundratals barn till kod genom terminslånga kodstugor och introducerande engångstillfällen, så kallade barnhackathon. Dessa drivs med hjälp av volontärer i Göteborg, Malmö, Linköping, Skellefteå, Stockholm, Sundbyberg, Tensta, Västerås, Umeå och Uppsala. Kodcentrum utvecklar pedagogiskt material om hur barn och unga kan introducera till kod som dela på sajten Kodboken.se .

  -I en uppkopplad värld är det viktigt att unga får chansen att tidigt att lära sig programmering och kodning på ett bra och roligt sätt. Vi möter en spännande framtid där kunskapen om digitaliseringen kommer att spela en stor roll i det hållbara samhället. Med sitt arbete ger Kodcentrum unga förutsättningar att vara med och bidra till utvecklingen på riktigt, säger Johan Söderström, vd ABB Sverige.

  I går drog terminen igång Kodcentrums i kodstugan på Bäcky bibliotek i Västerås. Det var ett gäng nyfikna deltagare från Rösegårdsskolan som var på plats med en grupp dedikerade volontärer vid det första tillfället.  

  -Det känns viktigt att ge barn förståelse för vad som ligger bakom tekniken som finns runt omkring oss och att visa att de också kan vara med och skapa nytt. Jag märkte att på min dotters skola fick de inte lära sig mycket om programmering så när jag hörde talas om Kodcentrum ville jag gärna hjälpa till, säger volontären Goranka Zoric, som forskar om användarupplevelse (UX) på ABB.

   

  KONTAKT:

  Kontakt för Kodcentrum 

  Emelie Dahlström, Generalsekreterare 
  Tel: 070-999 16 00
  emelie@kodcentrum.se

  Kontakt för ABB

  Christine Gunnarsson, presschef, ABB Sverige
  Tel. 021-32 32 32
  press@se.abb.com