Programmering på Agora

I söndags hade vi äran att få vara med på invigningen av Kulturhuset Agora i Skäggetorp i Linköping. Under dagen fick vi möjlighet att träffa omkring 150 barn och vuxna som var nyfikna att testa på programmering.

- Att vara på plats under Agoras invigning var ett fantastiskt tillfälle för oss på Kodcentrum att nå ut med vår önskan om att alla barn ska få möjlighet att pröva på programmering. Vi hade en ström av nyfikna barn vars ögon lyste upp när de insåg att de var i kontroll över vad som hände på skärmen. Nu hoppas vi på att kunna erbjuda kodstugor på Agora med hjälp av volontärer och samarbetsskolor, Disa Jernudd, generalsekreterare på Kodcentrum.

På vår station kunde man bland annat testa på att spela bananpiano med Makey Makey, skapa spel i Scratch och rita sin egen hjälte. Till vår hjälp hade vi volontärerna Fredrik, Agnes och Elisio.

När jag frågade Elisio som arbetar som programmerare hos vårt stödföretag, IFS i Linköping varför han ville vara med berättade han att han vill att barn med intresse för digitalt skapande ska ha en möjlighet att komma igång och få en chans att ställa frågor till någon som är kunnig i ämnet, något han själv saknade när han var liten.

- Det har varit jättespännande att få träffa så många barn. Alla har kommit in med olika bakgrund och intresse och jag gillar att man behöver anpassa sig för att fånga deras uppmärksamhet. Ibland är det en utmaning för mig att hitta ett sätt att inspirera och lära ut på utan att det blir tråkigt när de inte har några förkunskaper. De flesta barn får en aha-upplevelse när de trycker på en knapp och inser att de har lyckats skapa någonting som rör sig på skärmen, då blir de mer intresserade och känner att de har kontroll, Elisio Quintino, programmerare IFS.

Jag fångade upp volontären Agnes efter att hon lekt robotkompis med några unga tjejer och frågade hur hon upplevt dagen. Agnes läser Innovativ programmering på Linköpings Universitet och är volontär i kodstugan. Hon bestämde sig för att plugga programmering efter att ha gått en sommarkurs då hon själv fick en wow-upplevelse när hon insåg vad man kan skapa med kod.

- Det roligaste är när man märker att de blir imponerade över vad de själva kan skapa. Det är en härlig känsla att få vara med och boosta barnen självförtroende. Jag tror att barn behöver lära sig programmering tidigt för att det är ett viktigt framtidsyrke. Det finns en föreställning om att programmering är lite konstigt och svårt, men om de förstår vad det är och att de kan vara med och påverka samhället med kod blir det något helt annat. Känns väldigt viktigt att alla barn får samma möjlighet att prova på det, säger Agnes.

Kulturhuset Agora består av ett bibliotek, en ateljé, ett café och bokningsbara möteslokaler. Här finns även en scen för dans, musik och teater. Agoras prioriterade målgrupp är flickor och kvinnor, vilket innebär att de aktiviteter som kommer att finnas i huset framöver främst kommer att rikta sig till denna målgrupp och fokusera på områden där intresset för gruppen finns. I en intervju med lokaltidningen Corren får kommunens kulturutvecklare, Carola Sandgrim, frågan om varför man väljer att rikta in sig på tjejer och varför det är viktigt.

– Män tar över ytor mer än kvinnor, speciellt i ett område som Skäggetorp. Det här ska vara ett hus där man kan känna sig trygg, säger Carola.

Vi på Kodcentrum håller med och hoppas kunna uppmuntra just tjejer att vara med på våra kodstugor i Linköping på Kulturhuset Agora. Stort tack till Agora och våra volntärer för en fantastisk dag!

Föregående
Föregående

Inger Tegelström - ny styrelseordförande

Nästa
Nästa

Nytt skolmaterial om rymden ska väcka intresse för matematik och programmering