Meny

Meny

Ettor och nollor + musiknoter = fantastiska toner

Blogginlägg

Det hördes många fantastiska toner under vår dag på Jubileumslägret för Side by Side by El Sistema i Göteborg, men även andra ljud som de otroliga instrument som skapades med hjälp av programmering. Det kan inte bli mycket mer kreativt än det vi fick vara och skapa tillsammans med SEB.

Side by Side el Sistema är ett internationellt orkester- och körläger för barn och unga som arrangeras av Göteborgs Symfoniker. Deltagarna kommer från hela Sverige och flera andra länder och repeterar tillsammans under ledning av spännande dirigenter, musiker och pedagoger. Göteborgs Konserthus är mittpunkten, men hela scenen på Scandinavium fylldes under en hel eftermiddag med otrolig musik.

Vi på Kodcentrum blev tillfrågade av SEB om vi kunde tänka oss att vara med och skapa en dagsaktivitet kring musik och programmering – något vi självklart sa ja till. Vi jobbar ju aktivt med att påvisa hur programmering och digitalt skapande hör hemma och återfinns inom det mesta i samhället, inte minst inom musik. Till skillnad från mina pianolektioner där endast den klassiska musiken räknades, så skapas det idag musik på så många vis och den lyssnas på och interageras med via otaliga digitala verktyg.

Så, efter mycket planering, framtagande av nya uppgifter i Scratch, byggande av musikinstrument för att visualisera hur ett golvpiano byggt av papper och aluminiumfolie samt en kartongpappsgitarr med koppartråd kan spelas på via dator och inköp av pysselmaterial, begav vi oss av till Göteborg. På plats fick vi sällskap av otroligt engagerade volontärer från Kodcentrums lokalförening, SEB och Ung Företagsamhet.

Tillsammans byggde vi en miljö där barnen fick spela bananpiano, testa golvpianot och kartonggitarr, programmera ett eget piano med Scratch där slutresultatet blev att spela Star Wars-introt och bygga ett instrument som kopplades upp till Makey Makey så att ljud kunde skapas och sedan spelas. Det blev allt från tvärflöjter, pianon, trumset till blom- och stjärnpianon som inte alltid lät som förväntat.

Att få mail dagen efter från en ung tjej som tillsammans med några kompisar byggde ett jättepiano med texten: ”Det var jättekul att träffas! Hoppas ni får vara på lägret varje år.” känns som ett bra betyg och att vi skapade glädje.

Vi hoppas självfallet att vi är med nästa år igen och då ska vi avsluta med att vi skapar en orkester där alla spelar på egengjorda och programmerade instrument.