Programmera som lärare och pedagog

Söker du tips och inspiration till hur du kommer igång med programmering i skolan? Eller vill du ha hjälp att förbereda dig inför aktiviteten Koda på fritids?

Kom igång med vårt webbinarium

Anmäl dig nedan så skickar vi ut Kodcentrums inspelade webbinarium för dig som ska leda en kodaktivitet. Vi ser till att du känner dig bekväm och trygg med att leda digitalt skapande och utbildning med Scratch.

Detta webbinarium är förberedande för att delta i våra aktiviteter för barn i skola och på fritids.

Vi går igenom bland annat:

  • Introduktion till pedagogiskt material på Kodboken

  • Introduktion till blockprogrammeringsverktyget Scratch

  • Praktiska tips

  • Tips på datalogiska lekar och idéövningar

Känner du dig fortfarande osäker efter webbinariet? Kontakta oss så ska vi försöka besvara dina frågor. Vi har även fortbildningspaket för de som vill fördjupa sin kunskap ytterligare.

Utforska programmering

Här får du utforska hur programmering kan användas i undervisningen tillsammans med lärarkollegor och volontärer med lång erfarenhet av att lära ut programmering till barn. Materialet som vi använder är anpassat till läroplanen för årskurs 3-6.

Vi använder praktiska uppgifter i programmering som kan användas i matematik och teknik så väl som ämnesintegrerat med ämnen som svenska, samhällskunskap och NO samt självklart på fritids. Vi använder främst kodarverktyget Scratch men testar även andra programmeringsmiljöer samt datorfria lekar och övningar.

 
Jag var så grymt imponerad av volontärerna, de får högsta betyg. De gav både bra uppgifter och bra hjälp på en lagom nivå. Lärarkodstugan har varit bättre än många andra utbildningar med professionella utbildare.
— Majja, deltagare i lärarkodstugan
 

Kan du inte?

Om du inte har möjlighet att vara med på något pedagogwebbinarium kan du kolla in vårt material på kodboken.se som är speciellt utvecklat för att användas i klassrummet. Följ @kodcentrum i sociala medier så får du tips om lärarhack och kul material från Kodboken. 

Kodboken

Kodbokens sidor hittar du praktiska tips inför digitala sändningar, länk till Scratch och instruktioner till Scratchuppgifter, och även datalogiska lekar och idéövningar som ni gärna får använda er av inför eller efter att ni kodat med oss.

Om ni redan har programmerat ett tag, eller om ni har varit med på ett livehack tidigare för samma Scratchuppgift, finns videotutorials och utmaningar för att fortsätta med uppgiften på egen hand. Våra volontärer kan såklart även svara på frågor om dessa utmaningar!

Filmen är producerad av Myrén Film.

Skola och fritids

För er som vill samarbeta mellan fritidsklubben och lektionstid, finns det mycket bra material på Kodboken, även som lektionsplaner kopplade till läroplanen i form av Koduppdrag.

Vi har flera olika tematiska lektionsplaner för olika skolämnen och som med fördel kan användas ämnesintegrerat t.ex. i teknik, matematik, samhällskunskap, språk och estetiska ämnen.

Ett samarbete mellan lärare och fritidspedagoger kan innebära att eleverna får tid att utforska programmering och digitalt skapande på fritidsklubben och kan använda dessa kunskaper för att på lektionstid diskutera olika samhällsutmaningar, lära sig om berättarteknik eller använda matematisk problemlösning.​

Föregående
Föregående

Koda på fritids

Nästa
Nästa

Kodaktiviteter