Här inspireras Stockholms nya techtalanger

Kodcentrum introducerar barn till programmering och tar hjälp av förebilder från branschen

Bristen på kvalificerad personal inom techbranchen är fortsatt stor. TechSverige rapporterar bland annat att den svenska techsektorn saknar 70 000 personer med rätt kompetens för att fylla lediga jobb 2024.

Kursdeltagare kodkurs hos Klarna

För att på lång sikt möta branschens ökande efterfrågan jobbar Kodcentrum med att stärka barns kunskaper inom digitalt skapande och bredda bilden av vem som kan programmera.

Hittills i år har Kodcentrum inspirerat över 3 200 barn att lära sig grunderna i programmering, och ta första steget mot framtidens arbetsmarknad. Med sig på tåget har man några av tech-Sveriges populäraste arbetsgivare. Ett exempel är Klarna, som under oktober arrangerar en kodkurs tillsammans med Kodcentrum på fintechbolagets huvudkontor i Stockholm.

Ett första möte med kod

För de 15 barnen i åldrarna 9–13 år blir detta deras första möte med programmering. Kursen ger inte bara verktygen och kunskapen de behöver för att lära sig grundläggande programmering, den ger också kontakt med yrken och utbildningsmöjligheter som för många barn tidigare varit dolda. Då kursen dessutom leds av mjukvaruutvecklare från Klarna får barnen dessutom även yrkesverksamma förebilder från branschen. 

Yousef, 10, uttryckte glädjen över att för första gången både använda en dator och prova på att koda: ’Det var första gången, det var jättekul!’ Denna positiva upplevelse speglar ambitionen bakom Kodcentrums arbete – att avmystifiera teknik och göra den kunskapen tillgänglig och rolig för alla barn.

Kursledare förklarar programmering

Jódís Gunnlaugsdóttir, mjukvaruutvecklare på Klarna och en av kodkursens ledare, berättar “Det har varit jättekul att få vara med och inspirera fler till att ta första steget in i programmeringens värld. Favoritögonblicken har varit att se fascinationen i deltagarnas ögon när de för första gången förstått hur deras kod fått saker att hända på skärmen. Nyfikenhet och samarbetsförmåga är viktigt för att bli en duktig utvecklare, och det är precis vad den här gruppen har visat!”  

Föregående
Föregående

Nyfiken på Kodcentrums aktiviteter? Här kan du kika in på en av dem!

Nästa
Nästa

Kodkalas när 140 barn programmerade egna labyrintspel