Kodkalas när 140 barn programmerade egna labyrintspel

Lustfyllt lärande när barnen lärde sig programmering

Det blev ett kalas med kreativitet och lärande, när 140 mellanstadiebarn från Husbygårdsskolan, Silverdalsskolan och Trångsundskolan fick lära sig grunderna i programmering.

Kalas med lärande i centrum

Under Kodkalaset fick eleverna programmera sina egna labyrintspel. Vi började med att barnen fick skissa fram en spelidé på papper. Här fick de chansen att fundera ut hur deras labyrint och sprajt skulle se ut.

En programmerings sprajt i formen av en taco

“En sprajt är en liten ikon som används inom datorspel för att representera en karaktär eller ett objekt, och kan programmeras att utföra olika handlingar. Bland barnens sprajter fanns allt från monster till ballerinor. Men lustigt nog var sprajtarna som föreställer en taco och en skål med ostbågar populärast idag”

– Angelica Lewenhagen, ledare, Kodcentrum

Därefter gick programmeringsstegen igenom steg för steg. Kodcentrums personal och engagerade volontärer fanns där för att guida och hjälpa barnen genom varje steg av skapandeprocessen, svara på frågor och dela med sig av sina egna kunskaper inom om programmering. Och utan fika är det inte mycket till kalas, så mellan kodningssessionerna fanns det självklart inplanerade rörelse-och fikapauser med saft och bulle.  

Besök av radio och tidning

Lyssna på reportaget i Sveriges Radio P4 nedan och läs reportage hos Mitti här.

Därför lär vi skolelever att programmera just spel

9 av 10 mellanstadielever* spelar dataspel på sin fritid. Det finns med andra ord ett stort intresse bland skoleleverna redan innan. Genom att lära barnen programmera och skapa spelen själva ger vi barnen kunskap och verktygen att gå från passiva konsumenter till aktiva producenter.  

Programmering är även en central del av STEM-utbildning (vetenskap, teknologi, ingenjörsvetenskap och matematik) och en bra startpunkt för att lära sig mer om vetenskap och teknik.

Att utforska och lära sig programmering från tidig ålder skapar inte bara förståelse för teknologi, utan uppmuntrar också kritiskt tänkande, logik och problemlösningsförmåga.
— Kristina Bjerka, generalsekreterare, Kodcentrum.

Rustade för den digitala värld de lever i

Kodcentrum arbetar för att väcka intresset för digitalt skapande och ge varje barn möjligheten, självförtroendet och förmågan att skapa med kod. Vår vision är att alla barn ska ha samma förutsättningar att lära sig programmering och digitalt skapande.  

Kodkalaset blev en dag full av lärande, skapande och glädje, och vi är tacksamma över möjligheten att ha fått dela den med så många unga och nyfikna sinnen.

Vill du och skolan vara med på ett Kodkalas i framtiden?

Kontakta oss direkt eller prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad. Du kan också följa oss i sociala medier där vi delar med oss av både aktiviteter, nyheter och tips på hur man kan fortsätta sin programmeringsresa med barnen.

Sponsra nästa Kodkalas!

Varje år ordnar vi hundratals kostnadsfria aktiviteter där barn får lära sig programmering och digitalt skapande! Arbetar du på ett företag och vill hjälpa oss?

Läs mer om sponsorskap eller kontakta oss berättar vi hur!

Föregående
Föregående

Här inspireras Stockholms nya techtalanger

Nästa
Nästa

Möt våra volontärer - Olivia