Kvinnliga förebilder i IT-branschen

Oh, I feel like a cat! … var den mest använda frasen när 19 unga, uppspelta tjejer intog Microsofts kontor i Akalla i tisdags. Men vem var den hemliga gästen som tjejerna fick att spinna som en katt?

Girls in ICT anordnas för att tjejer ska få möjlighet att träffa och inspireras av kvinnliga förebilder i IT-branschen. Bara att få lämna skolmiljön och få besöka ett stort kontor är ju en riktigt cool upplevelse. Vi börjar med att prata om vad egentligen gör när man arbetar med IT och varför det är så många killar som jobbar med teknik i jämförelse med tjejer. Det går nästan höra hur de tänker och det är helt tyst i rummet tills någon utbrister:

 - Tjejer är väl inte bara lika intresserade av IT?

Så skulle det ju kunna vara, men visst finns det många tjejer som gillar att blippa runt på mobilen, och gillar att spela spel och skapa digitalt. Inte kan väl det hänga ihop?

 - Nej men jag vet, säger en självsäker tjej i flätor, man tror att killar vet mer och kan bättre än tjejer. Fast det är inte så egentligen.

Ja, det är faktiskt en ganska bra beskrivning. Av någon anledning finns det en föreställning om att killar är bättre och mer intresserade av att koda än tjejer. Vi har en rätt stereotyp bild av vem som programmerar, och det är inte den unga coola tjejen från orten med kreativa idéer - det är en fördom som vi tillsammans måste slå hål på!

 - Att få höra ”Du kan också!” kan vara precis det en ung person behöver för att våga testa. Därför är vi väldigt glada att tillsammans med Microsoft kunna skapa ett tillfälle för att visa unga flickor den mångfald som finns på en arbetsplats inom IT-sektorn. Att det finns många olika yrkesroller, möjliga vägar till branschen, och framför allt, vuxna förebilder – unga kvinnor som jobbar med IT och programmering. På så sätt kan vi bidra till att motverka de stereotyper som finns om vem det är som jobbar med programmering.Några av tjejerna hade redan stora drömmar som bygger på komplexa digitala lösningar, och vi hoppas ha bidragit till att ge de drömmarna ytterligare en skjuts, säger Stina Arnby, projektledare för mötesplatser på Kodcentrum.

Det tisslades och tasslades runt borden när Microsofts nyaste medarbetare kom på besök. Det här blev helt klart dagens höjdpunkt! En total eufori utbröt i rummet när roboten Pepper avtäcktes, och en urgullig robot med stora ögon tittade fram och började prata med sina kollegor. Tjejerna flockades runt Pepper, de pratade och dansade. En av tjejerna tyckte att hen var så fin att hon började klappa Pepper på huvudet. Pepper spann som en katt och utbrast: - Oh, I feel like a cat.

Men så gullig den är, får jag ta med Pepper hem? Är den alltså helt programmerad, är det därför den pratar engelska?

De nyfikna frågorna haglade och blev ett perfekt startskott för den egna uppgiften – om du fick skapa vad du vill med kod, vad skulle det vara? Tjejernas tankar fick liv i verktyget Microsoft Sway och det blev allt ifrån självstyrande gratisflyg till Dubai, appar som håller koll på senaste nytt om idoler och en astronaut i världens snabbaste rymdskepp.

Det här är precis de här tjejerna som IT-branschen kommer att behöva i framtiden. Teknikbranschen blomstrar men lider samtidigt av en stor brist på både jämställdhet och arbetskraft. Genom att stödja flickors utbildning inom teknik bidrar vi även till en del av FNs globala mål nummer 5, Jämställdhet.

 - Kvinnor representerar bara 30 procent av antalet yrkesverksamma inom informations- och kommunikationsteknik i Europa. Det arbete som Microsoft och Kodcentrum gör tillsammans för att stärka unga flickors intresse för teknik är otroligt värdefullt. En ny studie från Microsoft visar ett samband mellan förebilder och flickors intresse för en karriär inom teknik. Jag hoppas att vi tillsammans kan vara en förebild för eleverna från Husbygårdsskolans och många fler unga kvinnor framöver, avslutar Joke Palmkvist, ansvarig för skola och högre utbildning på Microsoft i Sverige.

Föregående
Föregående

Hackaton med ny stödpartner - Com Hem

Nästa
Nästa

Tre tunga techprofiler till Kodcentrums styrelse