Möt våra volontärer - Olivia

Kodcentrums volontär Olivia Shamon

Olivia Shamon - Data Scientist

Varför är du volontär hos Kodcentrum? 

– För att introducera fler barn till kodning och visa vilka möjliga saker man kan arbeta med. Jag tror att många har en väldigt snäv bild vad det innebär att jobba med programmering, och vilka som passar som programmerare, och det vill jag motbevisa! 

Hur är det att vara volontär?

– Väldigt kul och givande, man lär sig mycket om pedagogik som sedan går att applicera på mitt eget jobb!

Jag blir alltid extra glad när de barn som kanske inte tycker att det låter jätteintressant att vara där fattar intresse och nästan inte vill släppa datorn när det är dags att gå hem!

Hur upptäckte du själv programmering?

– Jag visste så klart att det fanns från alla serier och filmer, men det var inget självklart val varken under gymnasiet eller sen när jag skulle välja vad jag ville läsa på universitetet då jag inte riktigt visste vad det innebar att jobba med det och trodde att det inte var något för mig. Efter att ha hoppat av en annan universitetsutbildning valde jag att prova, mest för att jag tyckte det lät coolt att kunna programmera! 

Varför tycker du att barn ska lära sig programmering? 

– Kunskaperna och logiken man får från programmering kan man applicera på många andra ställen, och dessutom är det en väldigt viktig framtidsämne med väldigt breda möjligheter och branscher.

Vad betyder programmering och digitalt skapande för dig?

– Programmering är ett väldigt kreativt ämne, det finns oftast mer än ett sätt att göra en grej, man kan jobba i så många olika branscher och göra så många olika saker. Jag älskar friheten i det hela!

Föregående
Föregående

Kodkalas när 140 barn programmerade egna labyrintspel

Nästa
Nästa

Internationellt ungdomsprojekt utbildar kring IoT:s risker och fördelar