Kodaktivitet hos Etimo

Rickard Löfberg är en av Kodcentrums mest engagerade och erfarna volontärer. Han arbetar till vardags på företaget Etimo som varje år donerar en summa pengar till en organisation. Kodcentrum kom förra året på andra plats och eftersom det inte blev någon donation började tankarna på att göra något annat för Kodcentrum snurra hos medarbetarna.  

Kodaktivitet hos företaget Etimo

Rickard tog tillsammans med sin kollega Jeanette tag i att hålla i en kodaktivitet i företagets lokaler. Genom Kodcentrum och Rinkeby Folkets Hus fick Etimo hjälp att hitta deltagare och på onsdagen den 13 april kom det åtta peppade och nyfikna barn.  

– När barnen kom in så var det ett barn som sa “Wow, bor ni här”. Vi sitter i en gammal ombyggd lägenhet på Dalagatan i Stockholm, så man önskar ju att det var här man bodde, säger en road Rickard. Vi har som mål att kontoret ska vara hemtrevligt, så det var roligt att barnen uppfattade det som ett hem.  

Rickard bor i Järvaområdet och tycker att det är extra roligt när han får chansen att lära ut programmering till barn som kanske inte kommer i kontakt med det i vanliga fall. Samarbetet med Rinkeby Folkets Hus var därför en fullträff.  

VR Etimo

– Aktiviteten gick bra, både mina kollegor och barnen verkade tycka att det var roligt. Men det var ju också påsklov så det blev lite stojigt framemot slutet, speciellt när några fick börja testa VR, skrattar Rickard. 

Barnen var i åldrarna 9-11 år och några hade med sig sina föräldrar. På plats hos Etimo fick de koda Kodcentrums uppdrag Rymdhunden, leka robotkompis och testa VR. För Rickard är en stor del av det hela att också få visa upp vad en utvecklare gör, och även om tiden under en enskild kodaktivitet är knapp så hoppas han att det skapade en nyfikenhet hos barnen. 

– Att jobba på kontor uppfattar ju barn ibland som att vi bara sitter och dricker kaffe, så det är roligt om vi under sådana här aktiviteter kan ge dem en liten insikt om vad det finns för olika arbeten.  

I egenskap av att vara en rutinerad volontär tycker inte Rickard att det var så svårt att få till en kodaktivitet. Förberedelser och administration stod hans kollega Jeanette för och Rickard stod för know how kring hur man på bästa sätt kan hjälpa barnen i Scratch under själva aktiviteten. 

– Det är mest det praktiska som sätter gränser, vi har ju inte så stort hos oss så även om det var fler barn som var intresserade av att komma kunde vi inte ta emot fler än åtta. Vi fick låna datorer från Kodcentrum, vilket var jättebra, annars hade vi inte kunnat genomföra aktiviteten. Så länge man har en plan för sådant och ett upplägg som man själv tycker funkar, så får man ta det lite som det kommer sen, säger Rickard som varmt rekommenderar andra att hålla i liknande aktiviteter.  

 
 
Föregående
Föregående

Kristina Bjerka – ny generalsekreterare i Kodcentrum

Nästa
Nästa

Årsmöte med nya styrelseledamöter