Kodcentrum satsar på Gävleborg - Möt Fia Juréen, regionsansvarig

Det blir nu enklare än någonsin för barn i Gävleborg att inspireras av programmering och digitalt skapande.

Kodcentrum satsar på regionen Gävleborg och genom initiativ som kodkurser, skolbesök, Kodkalas och Möt en kodare vill vi introducera barn till programmering och digitalt skapande.

För att leda våra insatser i Gävleborg har vi glädjen att välkomna Fia Juréen som regionsansvarig. Med en bakgrund inom teknik och pedagogik, är Fia redo att inspirera nästa generation av digitala skapare. Några kurser i Gävle och Sandviken är inplanerade redan idag.

Lär känna Gävleborgs regionsansvarige


Hej Fia, berätta lite om dig själv!

Jag är utbildad tekniklärare och har jobbat med teknikämnet på olika arbetsplatser, för både elever, lärare samt barn och unga på fritiden, i 16 år. Innan dess var jag frilansande ljussättare i 15 år, främst inom modern dans. Jag är född i Luleå, uppväxt i Gävle men har bott i Stockholm större delen av mitt liv. Jag spenderar mycket av min tid i Järvsö i min stuga.

Vad lockade dig till att jobba med Kodcentrum? 

Jag tycker att det är viktigt att sprida digital kompetens till barn och unga, samt att stötta de lärare som undervisar om, och i, programmering. 

Vad innebär din roll som regionansvarig i Gävleborgs län? 

I mitt uppdrag kommer jag att genomföra kurser i programmering för barn och unga i regionen, med avstamp i Gävle och Sandviken under våren 24.  

Jag kommer också att ta kontakt med skolor för att sprida kunskap om vårt skolmaterial.  Min förhoppning är att bygga ett nätverk med andra som är intresserade av att sprida kunskap om den digitala världen.

Vilka är de första projekten du kommer att ta dig an i din nya roll? 

Vi kommer att arrangera ett Kodkalas redan den 12 mars i Gävle, där vi bjuder in skolor och företag till ett event där barnen får prova en programmeringsuppgift. Vi vill då berätta mer om vår satsning i regionen.

Varför tror du att det är viktigt för barn och unga att lära sig programmera? 

Jag vill att våra framtida vuxna medborgare ska ha kunskap om det digitala samhället vi lever i, inte bara kunna använda utan också förstå lite om systemen som inte syns, men behövs – den bakomliggande tekniken. 

Jag hoppas att kunna inspirera fler unga att välja en teknisk bana, för att vi behöver många tekniker, ingenjörer och programmerare i framtiden. 

Utanför jobbet, vad brinner du för? Har du några hobbies eller intressen? 

Jag älskar att måla, gärna med linoljefärg, på väggar, golv och tak. Jag gillar att renovera gamla hus.

Har du några tips till barn och unga som vill börja med programmering? 

Första steget är att våga! Våga testa och testa olika programmeringsverktyg, för att hitta det du gillar. Det kan vara både kul och utmanande och dessutom att du får vara kreativ är viktigt, släpp loss din fantasi och testa dig fram!

Låter det spännande? Så kommer du igång!

För föräldrar: Vill du ge ditt barn möjligheten att utforska den spännande världen av kodning? I kalendariet hittar du aktuella kurser kurser!

För skolor: Nyfiken Kodkalas, Möt en kodare eller andra samarbeten med Kodcentrum? Kontakta Fia!

För volontärer: Vill du vara med, lära barn att koda och bredda bilden av vem som kan koda?  Kontakta vår regionsansvariga direkt eller gör en volontäranmälan på vår hemsida.

Föregående
Föregående

Solängsskolans elever inspireras under Kodkalaset på Gävle Högskola!  

Nästa
Nästa

Vad är nytt på Kodboken?