Solängsskolans elever inspireras under Kodkalaset på Gävle Högskola!  

Fjärdeklassarna på Solängsskolan i Gävle fick igår möjligheten att utforska programmeringens värld vid Gävle Högskola, där de deltog i Kodkalaset.

Kodkalaset och dess workshop i programmering är ett sätt att väcka intresse bland yngre studenter, inte bara för programmering, utan även för teknik och STEM i allmänhet.

Lyssna på radioinslaget från P4 Gävleborg

Vem kan koda?

Det är en fråga vi arbetar aktivt med, med målet att bredda bilden av vem som kan koda. För eleverna som lämnar Kodkalaset, där de ju precis har programmerat, blir svaret “Jag kan koda”. Genom att erbjuda skolor att delta kostnadsfritt på våra kodkalas når vi också de elever som inte automatiskt kan se sig själva i den rollen.

Med lokalt stöd och förebilder

Kodkalaset är ett utmärkt exempel på vad som kan uppnås när näringslivet, högskolor, ideella organisationer och samhället arbetar tillsammans.

Kodcentrums satsning på verksamheten i Gävleborg, som också inkluderar kostnadsfria kodkurser, möjliggörs av Microsoft Community Development.

Tilda, Fia, Evelina, Claes, Hugo

Även GHS och Claes Westelius, universitetsadjunkt på avdelningen för utbildningsvetenskap vid GHS, har varit ett viktigt stöd genom både engagemang, lokaler och datorer från högskolan.

GHS gav oss också möjligheten att erbjuda barnen unga studerande förebilder. För på plats fanns GHS-studenterna Evelina, Hugo och Tilda som coachade barnen genom sina kodprojekt.

“Att få komma hit och få mer inspiration till programmering och teknik är ovärderligt. Jag är så glad över att få denna möjlighet.”

– Nicolette, lärare, Solängsskolan

Samarbete som skapar en minnesvärd och lärorik upplevelse

Att ge eleverna en chans att praktiskt testa på att koda är inte bara lärorikt, utan också väldigt roligt. Eller som en av fjärdeklassarna uttryckte det "Det var bästa dagen!"

Med initiativ som detta banar vi väg för en framtid där barn och ungdomar är väl förberedda att navigera och bidra i en alltmer digital värld.

Upptäck fler kostnadsfria kodaktiviteter för barn i Gävleborg

Under året erbjuder vi barn och unga i Gävleborg flera chanser att lära sig mer om programmering och digitalt skapande. I kalendariet hittar du alla våra kodaktiviteter.

Föregående
Föregående

Första Kodkalaset i Göteborg

Nästa
Nästa

Kodcentrum satsar på Gävleborg - Möt Fia Juréen, regionsansvarig