Två kodhjältar och en massa barn

Eskilstuna kodkurs

Tack vare två stjärnor till volontärer höll Kodcentrum tillsammans med KomTek Eskilstuna i en kodkurs för nio barn under våren. Jörgen Karlsson, en veteran inom Kodcentrum, och Fredrik Holmgren, som gjorde sin första insats som volontär under kodkursen, fixade på egen hand att guida och stötta barnen under kursen. 

Fredrik kom till första tillfället och var lite smått nervös eftersom han inte riktigt hade koll på hur det hela skulle gå till. Sedan kom Jörgen med en hel påse namnlappar, dokument och annat administrativt smått och gott. Efter det trillade de deltagande barnen in och kastade sig över datorerna som KomTek hade lånat ut till kodaktiviteten.  

– Sedan rullade det bara på, säger Fredrik.  

– Barnen var så fokuserade på att koda att vi knappt behövde ha en introduktion eller liknande. Vi visade dem var de hade övningar på kodboken och sedan satte de igång, berättar Jörgen.  

– Ja det var många barn som hade bra koll på Scratch, mycket bättre än mig, ler Fredrik som hade läst in sig på Scratch inför kursen men som ändå insåg att flera av barnen kunde mer än honom. Han fortsätter med att förklara att mycket av stöttningen handlade om att bolla och försöka få barnen att göra det som fanns inom räckhåll för var och en kunskapsmässigt, utan att det blev för svårt eller för lätt. 

Samarbete, stöttning och bollande 

Under varje tillfälle var det mellan åtta till nio barn, varav hälften tjejer, i åldern tio till elva år som deltog. Fredrik och Jörgen tyckte att det gick bra trots att de bara var två volontärer, samtidigt är de mycket glada att de båda höll sig friska varje tillfälle så att de inte behövde ställa in något kurstillfälle. De var också mycket glada över stödet från KomTek Eskilstuna, som erbjöd passande lokaler och datorer till barnen, och Jenny Raabe från KomTek som fixade mycket av det administrativa.  

Jörgen har varit volontär sedan 2017, först i Linköping, sedan digitalt under pandemin och nu i Eskilstuna. Fredrik fick upp ögonen för Kodcentrum genom att kursen finansierades och möjliggjordes av Amazon Web Services, AWS, och företaget skickade ut en förfrågan till sina medarbetar för att se om någon var intresserad av att vara med som volontär. Fredrik anmälde sig. 

– Jag höll hårt i kursplanen till en början, men insåg att vi kunde göra det som passade oss och deltagarna, och ändå få med mycket av planen även om vi inte följde den exakt. Vi har gjort det på vårt sätt, berättar Fredrik.  

– Vi samarbetade bra, och vi hade också god hjälp av en av deltagarna som var riktigt duktig. Han hjälpte oss att lösa många saker, konstaterar Jörgen. 

En deltagare kodar i Scratch.

Spelmaskin kodkurs Eskilstuna

Spelmaskin som barnen skapade under kodkursen.

Något att längta till

Sista tillfället under kursen bjöds föräldrar in för att ta sig en titt på vad barnen hade skapat. Det var många imponerade föräldrar på plats. “Kul att se glädjen och längtan till att det ska bli onsdag och att det är kodkurs” och “Vilket coolt spel du har gjort. Det är helt fantastiskt” var två av kommentarerna från föräldrarna. Alla barn var dock inte helt nöjda med att bli störda i skapandet, ett barn konstaterade ”Jag har inte tid att visa något idag för jag har börjat på ett nytt spel nu”. 

Skaparglädjen är vad allt handlar om och det är våra volontärer som gör det möjligt. Vill du vara volontär och bli en kodhjälte för barn? Gör en intresseanmälan på en gång! 

Föregående
Föregående

Höstlovspecial på temat digital konst

Nästa
Nästa

Kristina Bjerka – ny generalsekreterare i Kodcentrum