Kodcentrum och Nexer kodar med barn från och i Ukraina

I förra veckan arrangerade Kodcentrum och Nexer en eftermiddag full av kul, kodning och nya möten för familjer som flytt från kriget i Ukraina. Med oss på länk hade vi även barn som bor i Ukraina, och som ville vara med att koda.

"Vi tycker att det här är ett fantastiskt tillfälle att visa vårt stöd till Ukraina." säger Beatrice Silow från Nexer. "Denna gången har vi låtit barn från Ukraina som bor i Sverige, att träffa barn i Ukraina via programmering."

Vi inledde med bullar och ballonger, innan vi dök ner i kodningen. Leken, mötet och nyfikenheten stod i centrum, och det blev en himla trevlig eftermiddag!

"För Kodcentrum är det viktigt att alla barn, oavsett förutsättningar, får samma möjligheter att möta nya utmaningar och att få en meningsfull fritid."
Kristina Bjerka, Kodcentrums generalsekreterare

Våra tre aktivitetsledare, från Kodcentrum, Nexer och Star for Life Ukraine.

Tillsammans med Nexer och Star for Life Ukraine har vi översatt en av våra mest populära programmeringsuppgifter på Kodboken till ukrainska. Tack vare översättningen kunde alla barnen som var med, digitalt och på Nexers kontor i Stockholm, förstå hur de kunde koda sitt egna spel. Vi fick se färgglada exempel spel där katter skulle fångade skålar fulla med ostbågar, skalbaggar som rejsade ikapp i rymden, och ett spel hade en hel djurorkester med olika läten och sånger. 

En av föräldrarna på plats berättar om bakgrunden till varför de kommit till eventet: 

"It is interesting to be in [Nexer's] office and to see how it works, what the programmers are working with. The kids can look inside and maybe decide they also want to work with this." 

En av våra deltagare med sitt diplom.

Det var fantastiskt att se hur barnen inte bara lärde sig koda på Kodboken, utan även hur de lärde känna varandra. En av föräldrarna sa att "det gör stor skillnad att få prata på sitt egna språk ibland, både för barnen och de vuxna". För även föräldrarna som var på plats fick chansen att prata sinsemellan och knyta nya kontakter. 

Stort tack till alla inblandade som gjorde detta möjligt! 

Föregående
Föregående

Skapas nästa generation spelutvecklare på kollo för barn i Värmland?

Nästa
Nästa

Joke Palmkvist tar över efter Inger Tegelström som ordförande för Kodcentrums styrelse